Metod Dragonja odhaja marca v pokoj. Foto: BoBo
Metod Dragonja odhaja marca v pokoj. Foto: BoBo

Vlado Marjana Šarca po Vojmirju Urlepu zapušča še en nekdanji lekovec, to je Metod Dragonja, ki je med drugim dolga leta vodil Lek in NLB-jevo predstavništvo v Moskvi. Zadnje štiri položaje je zasedal kot gospodarski minister v vladi Alenke Bratušek, nato kot državni sekretar na ministrstvu za finance, pristojen med drugim tudi za DUTB, pa kot generalni direktor 2TDK, od koder se je v Šarčevi vladi vrnil na finančno ministrstvo.

Dragonja nam je v telefonskem pogovoru povedal, da je svojo odločitev o umiku ministru Bertonclju napovedal že pred meseci in da v začetku marca odhaja v pokoj. Ne moremo pa mimo tega, da njegov odhod sovpada z idejo, ki jo vodstvo DUTB-ja, predsednik upravnega odbora je LMŠ-jev Tomaž Besek, v teh dneh predstavlja poslanskim skupinam, da DUTB ne bi ugasnil z letom 2022, ampak bi svoje delovanje razširil na področje graditve nepremičnin, in sicer stanovanj za najem in domov za starejše.

Obenem bi DUTB vodil tudi prestrukturiranje podjetij in še naprej unovčeval terjatve. In to kljub slabemu ugledu institucije. Zato je koalicija razklana. SD in SMC sta že javno izrazila velike zadržke. Zadržani so tudi na ministrstvu za finance, kjer si predstavljajo, da bi DUTB vendarle ugasnil in neunovčeno premoženje predal SDH-ju. Koalicijski pogovori bodo še pestri, kot so pestre tudi kadrovske menjave.

V DUTB so nato za STA danes povedali, da so doslej predlog predstavili poslanskim skupinam LMŠ, SD, DeSUS in SMC, ostalim pa ga bodo v naslednjih tednih.

Bo slaba banka poslovala dalj časa?