Patrije so že rabljene. Foto: MMC RTV SLO
Patrije so že rabljene. Foto: MMC RTV SLO
Roman Jakič
"Sodbe ne bom komentiral, ker se je ne komentira, ker ni pravnomočna," je najprej poudaril minister. Foto: EPA

Minister Roman Jakič, ki je v Bruslju na dvodnevnem zasedanju obrambnih ministrov članic zveze Nato, obsodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča ni želel komentirati. Je pa opozoril, da v primeru pravnomočnosti odločitve sodišča začne veljati tudi protikorupcijska klavzula.

Protikorupcijska klavzula pa pomeni, da sta v primeru pravnomočnosti sodbe obe pogodbi nični, je pojasnil. Najbolj "legalistično čist" postopek bi nato bil, da vrnemo 30 patrij, ki so bile dobavljene, in zahtevamo od dobavitelja vplačanih 75 milijonov evrov v tem poslu, je dodal.

Glede na to, da so patrije rabljene, bi to seveda pomenilo začetek pogajanj o pogojih vrnitve patrij, pa tudi o oceni vrednosti oklepnikov. Minister si ne predstavlja, da bi to lahko bilo rešeno hitro. "Večkrat v šali rečem, da se bo veliko slik ministra za obrambo zamenjalo na hodniku ministrstva, preden bomo prišli do konca."


Kaj bo s tožbo Sistemske tehnike?

Pri tem je Jakič opozoril še na eno težavo: tožbo Sistemske tehnike, ki je izgubila posel. "Ta tožba je dvokratnik tistega, kar smo izpogajali s socialnimi partnerji," je ponazoril. Tožba je po njegovih besedah vredna okoli 267 milijonov evrov ter še dodatnih sedem ali osem milijonov evrov za izdelavo prototipa.