Obsojeni. Napovedujejo pritožbe. Foto: MMC RTV SLO
Obsojeni. Napovedujejo pritožbe. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša odhaja s sodišča. Foto: BoBo
Tone Krkovič
Krkovič pa je ponovil, da s Patrio nima nič in da lahko v Sloveniji in po Finskem hodi s pokončno glavo. To obsodbo pa doživlja kot popolno krivico in absurd. Sam ni verjel, da bo sodnica tvegala in naredila ta korak ter jih obsodila. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ivan Črnkovič
Glede podpornikov pred sodiščem je Črnkovič dejal, da je podpora premajhna, saj bi se vsi Slovenci morali zavedati, da so "največji lopovi v tej državi na prostosti". Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Wolfa (za zdaj) ne bo v Slovenijo
Množica pred sodiščem v podporo Janši
Janšo sodišče obsodilo na dve leti
Celotna novinarska konferenca obsojenih
Pred sodiščem tudi jeza in solze
Patria: Izjave po sodbi

Hkrati morajo vsi trije plačati po 37.000 evrov kazni, rok za plačilo je tri mesece. Vendar pa zgodba še zdaleč ni končana, saj je pričakovati pritožbe na sodbo. Prav tako se mora končati postopek zoper nekdanjega prvega moža HSE-ja Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, a se je razglasitve sodbe udeležil njegov odvetnik Boris Marčič, Wolf pa je v Kanadi. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor. Današnje sojenje pred sodiščem je spremljalo več sto ljudi, tako podpornikov obsojenih, predvsem Janeza Janše, kot tudi njihovih nasprotnikov, ki so sodbo pozdravili.
Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je bil obsojen, da je v poslu nakupa osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič pa je Jožetu Zagožnu in brigadirju Tonetu Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.


Sodnica: Janša za vse vedel prek Zagožna
Janez Janša je ves čas prek Jožeta Zagožna bil seznanjen, spremljal in nadzoroval postopek izbora najugodnejšega lokalnega zastopnika Patrie v Sloveniji, kar je bilo v obdobju od avgusta 2005 do avgusta 2008, je med drugim ob izreku sodbe dejala sodnica Barbara Klajnšek.

Patria iskala politično povezavo s predsednikom vlade
V Patrii so se zavedali, da jim brez podpore vladne stranke ne bo uspelo postati najugodnejši ponudnik, zato so poiskali Jožeta Zagožna, prijatelja in tesnega sodelavca Janeza Janše, ki je bil predsednik vlade in vplivna osebnost. Zagožen je po njenih besedah, torej po navodilih Janše, a prek Walterja Wolfa, večkrat zahteval 30-odstotno predplačilo obljubljene provizije. Janša je bil obveščen o vseh sestankih, ki jih je imel Zagožen s Finci, čeprav se z njimi nikoli ni srečal. Patria je izplačilo najprej zavračala, dokler pogodba še ni postala veljavna, pozneje pa je le popustila in denar izplačala v strahu, da bi posel lahko izgubila, je med drugim navajala sodnica.

Zagožen večkrat zahteval 30-odstotno predplačilo provizije
Spomnila je tudi na dopis Riedla Patrii, da je 30-odstotno plačilo pomembno za "organizacijo" Zagožna (stranka SDS, op. a), "ker mora nogometno moštvo začeti trenirati". V sklepni besedi je sodnica pojasnila, da je sodišče upoštevalo zakonsko dikcijo dejanj obdolžencev, zavrnila je tudi ugovore obrambe o nenatančni opredeljenosti časa in kraja.

Gre za načine komunikacije, korupcija se dela na skrivaj!
"Kraj res ni povsod naveden, vendar to ne vpliva na to, da gre za znake kaznivega dejanja," je pojasnila. "Gre za načine komunikacije, elektronska sporočila, SMS-e, srečanja. Značilnost korupcijskih kaznivih dejanj je težavnost odkrivanja in kaznovanja. Korupcija je potekala skrivaj, združbo so ugodnosti zavezovale k molčečnosti," je dodala. Poudarila je, da o vsem obstaja obsežna listinska dokumentacija, čeprav so obdolženci in priče zanikali vsakršno udeležbo, celo posamezne priče so dejale, da je bil govor o politični stranki. Tudi priče iz tujine so v času zaslišanj postale v matičnih državah osumljenci ali obdolženci.

Zakaj je ključna listinska dokumentacija
"Edino pri listinski dokumentaciji udeleženec ni mogel vedeti, da bo dokazovala realno dogajanje," je podkrepila ključni element, na katerem sloni sodba v imenu ljudstva. Sodnica je sodbo torej utemeljevala s številnimi dopisovanji med akterji podkupovanja, na podlagi katerih je med drugim sodišče ugotovilo, da sta bila Walter Wolf in Jože Zagožen zadolžena za "politično linijo" Patrie, saj je slikar Jure Cekuta na Finsko pisal, da je Zagožen prvi človek, ki mu premier zaupa. Patria pa je želela, da se Cekuta osredotoči na MORS.

Nekritični do lastnih dejanj
Sodnica je v triurnem nagovoru med drugim navedla, da je Janša za dobavo osemkolesnikov moral vedeti vsaj že ob obravnavi proračuna za obdobje 2005-2007, saj je bil del sredstev za dobavo oklepnikov že opredeljen v proračunskih postavkah. Ob izreku sodbe je obsojenim kot olajševalno okoliščino upoštevala dejstvo, da so bili vsi trije obdolženi nekaznovani, kot oteževalno pa, da so bili nekritični do lastnih dejanj in so omajali ugled Republike Slovenije v tujini.

"Sramota", "Leto 1945", "Banda rdeča", so bili nekateri izmed vzklikov številnih podpornikov obsojenih v sodni dvorani. Tudi pred sodiščem je bilo vroče.

Cekuta: Zadeva ima politične vzvode
Slikar Jure Cekuta, ki se mu na ljubljanskem okrožnem sodišču s Petrom Zupanom sodi zaradi domnevnega jemanja podkupnine pri poslu s Patrio, današnje sodbe ni želel komentirati. Dejal pa je, da ne pričakuje, da bo ta vplivala na procese, ki v zvezi s Patrio še potekajo.

Cekuta sicer ne verjame, da bi bil v poslu s Patrio kdor koli podkupljen, saj "v tem poslu ni bilo treba podkupovati". Dodal je, da ima celotna zadeva najbrž "neke politične vzvode, ki se bodo v prihodnosti najverjetneje tudi pokazali".

Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Wolfa (za zdaj) ne bo v Slovenijo
Množica pred sodiščem v podporo Janši
Janšo sodišče obsodilo na dve leti
Celotna novinarska konferenca obsojenih
Pred sodiščem tudi jeza in solze
Patria: Izjave po sodbi