Kakšna bo usoda Janševe vlade? Foto: BoBo
Kakšna bo usoda Janševe vlade? Foto: BoBo
Janez Janša
Vse je odvisno od popoldanskega sestanka, kjer bo Janša še zadnjič skušal prepričati opozicijo. V SDS-u so do dogajanja zadržani. Tesen Janšev sodelavec in poslanec Šircelj danes o večernem sestanku strank ni vedel ničesar. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer in Janko Veber
V PS-ju ne vidijo razloga, da bi fiskalno pravilo "tlačili v ustavo", saj je določeno že z mednarodnimi pogodbami. Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber ne pričakuje, da bodo poslanci SD-ja podprli fiskalno pravilo. Foto: BoBo
Zadnji sestanek vrha koalicije?
Koalicija pred propadom?

Po medijih je tako že zakrožila govorica, da naj bi se po morebitnem sestopu Janše za premiersko mesto potegoval predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. Ta tega ne komentira.
Predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec je pred današnjo sejo vlade dejal, da bo premier Janez Janša verjetno res vezal zaupnico na vnos fiskalnega pravila v ustavo. Ker dvotretjinske podpore, kakršna je potrebna za spreminjanje ustave, nima, bo vlada po njegovih besedah najbrž padla.

Premier Janez Janša bo neposredno po seji izvršnega odbora SDS-a prišel v oddajo Odmevi ob 22.00 na TV Slovenija 1.

Lukšič: Koalicija sama odloča, kdaj in kako bo vlada padla
Tako je Igor Lukšič, predsednik SD-ja, pred posvetom parlamentarnih strank ponovil, da SD fiskalnega pravila ne podpira in da bi lahko zahteve evropske komisije izpolnili z zakonsko ureditvijo. Veliko možnosti ni več, je o tem, kako naprej po morebitnem padcu vlade, dejal Lukšič, in izpostavil, da je tudi leva koalicija že skušala sestaviti vlado, pa ji ni uspelo. Dodal je, da je vlada stvar koalicije in da "tisti, ki vladno koalicijo postavi in v njej sodeluje, tudi odloča, kdaj in kako bo vlada padla".

"To je glasovanje o nezaupnici," pa je na vprašanje, kako bo glasoval, odgovoril vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber in dodal, da SD vlade ne podpira.

Jankovič o mandatarju: Vse je mogoče
Da fiskalno pravilo ne rešuje razmer v Sloveniji, je ponovil tudi Zoran Jankovič, predsednik Pozitivne Slovenije. Tudi on je dejal, da vlada o svojem padcu odloča sama, saj ona daje fiskalno pravilo na glasovanje v DZ. Vlada hiti, je dodal Janković in na vprašanje, ali je mogoče, da bi morebitnega novega mandatarja predlagal PS, odgovoril, da je "vse mogoče".

DeSUS že razmišlja o vstopu v novo koalicijo?
DeSUS bi bil pripravljen stopiti tudi v novo koalicijo. Ta se v ozadju že poskuša sestavljati. "Pogovori se dogajajo v zakulisju, ne bi želel komentirati. Predčasne volitve niso rešitev, saj je dovolj potenciala, da oblikujemo takšno koalicijo, ki bi omogočala spopad s krizo," je povedal Erjavec. Njegova stranka bi v koalicijo stopila, če se 26.000 upokojencem ukine znižanje pokojnin in če Kad ostane samostojen in neodvisen ter skrbi za stabilnost pokojninske blagajne. "Pod takšnimi pogoji smo pripravljeni razmisliti o drugi koaliciji."

Lukšič in Möderndorfer nič ne vesta o pogovorih
V ozadju naj bi se že pogovarjali s SD-jem o tem, kako naprej. "To je bila le kavarniška debata," je dejal Erjavec, predsednik SD-ja Igor Lukšič pa je za TV Slovenija pogovore o morebitni novi koaliciji ostro zanikal. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi se dogovorili in podprli fiskalno pravilo v zameno za to, da umaknejo predlog zakona o državnem premoženjskem holdingu, Lukšič odgovarja, da niso trgovci. Če bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezana zaupnica, verjetno nihče iz SD-ja, tudi tisti poslanci, ki so pravilo doslej podpirali, ne bodo glasovali zanj, pravi Lukšič. Takšno glasovanje bi namreč po njegovih besedah pomenilo odločanje o podpori vladi.

Tudi vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer ne ve, da naj bi se oblikovala nova koalicija, in zagotavlja, da ni bilo nobenih pogovorov na to temo. "Mi smo enkrat že sestavljali koalicijo in takrat smo si nabrali izkušnje. Čas je za premislek, počakati moramo, kaj predsednik vlade res želi," je povedal za STA. Pri morebitni podpori poslancev PS-ja fiskalnemu pravilu pa poudarja, da "ne spreminjajo mnenja vsaki dve uri". Res pa je, da bodo počakali, kaj bo zvečer povedal Janša.

Takšne teže, kakršno prinaša dogajanje v parlamentu, v slovenski politiki že dolgo nismo opazovali. Preplet odločanja o zlatem fiskalnem pravilu, holdingu državnega premoženja in morebitni nezaupnici o delu vlade bo v veliki meri določil, kakšno politično in tudi siceršnjo podobo bo Slovenija dobila ter nosila v prihodnjem obdobju. Povzetku in analizi dogajanja prisluhnite v petek v Studiu ob sedemnajstih na Prvem programu Radia Slovenija. Oddajo pripravlja Tomaž Celestina.

NSi v drugačno koalicijo ne gre
V NSi-ju so po besedah Ljudmile Novak pripravljeni na vse, saj je težko voditi državo, če ni širše pripravljenosti za projekte, ki so pomembni za Slovenijo. "NSi v kakšno drugo koalicijo ne bo šel. Sprašujem se, ali lahko tisti, ki so že vodili Slovenijo, potegnejo državo iz krize?"

Žerjav: Odgovornost je na poslancih
Tudi Radovan Žerjav (SLS) opozarja, da se bo pridobivanje svežih sredstev za državo še podražilo, če fiskalnega pravila ne bomo zapisali v ustavo in če ne bo oblikovan nov holding, ki bi razbremenil banke.

"Država se še vedno zadolžuje in se bo še morala. Če bodo pribitki na obveznice rasli, tega ne bo mogoče izvesti in denarja ne bomo imeli. Prisiljeni bomo zaprositi za pomoč. Zdaj imamo zadeve v rokah in lahko sami rešimo stvari. Zato je nerazumno, da se politično zapletamo. Fiskalno pravilo nikogar ne boli, omejuje predvsem vlado, zato pozivam, da ga podpremo. Gre za odgovornost vsakega posameznika, poslanca, ki bo pritisnil na tipko da ali ne," je pred petkovim glasovanjem, ki bi lahko odločalo o usodi vladne koalicije, sedmi sili pred sejo vlade dejal prvak ljudske stranke.
Žerjav je ob tem pozval k podpori ustanavljanju državnega holdinga: "Tudi to je pomemben signal za finančne trge. Problemi v bankah so, predlagamo rešitev, ne trdim, da je najboljša, a dajmo se o njej pogovarjati. Taki predlogi dajejo pozitivne signale."
Vizjak je optimist
Še najbolj skop v izjavah je minister Andrej Vizjak, ki o morebitni vezavi zaupnice in pričakovani (ne)podpori v državnem zboru pravi, da nima "vseh informacij". "Počakajmo na predsednika vlade." Tudi na novinarsko vprašanje o tem, ali je danes predzadnji dan v vlogi ministra s polnimi pooblastili, odgovarja z "ne vem". Dodal je, da je optimist in verjame, da se bo vse izteklo, kot je treba.

Zadnji sestanek vrha koalicije?
Koalicija pred propadom?