Vstajniki na petem protestu, poimenovanem Vseslovenska ljudska vstaja. Foto: BoBo
Vstajniki na petem protestu, poimenovanem Vseslovenska ljudska vstaja. Foto: BoBo
Lovro Šturm
Zbor za republiko, njegov predsednik je Lovro Šturm, meni, da je način reševanja v nasprotju z evropskimi smernicami, kjer morajo glavno breme bančne sanacije nositi lastniki, nezavarovani deponenti in bančni sistem kot celota, šele na koncu davkoplačevalci. Foto: BoBo
Probanko in Factor banko bosta vodila tujca

Vstajniki od Banke Slovenije in vlade zahtevajo, naj podata svojo oceno ali pa razkrijeta točen podatek, koliko davkoplačevalskega denarja bo potrebnega za likvidacijo dveh "tajkunskih bank" na takšen ali drugačen način.

Zanima jih tudi, koliko socialnih pravic bo ukinjenih ali skrčenih na ta račun in katera sredstva za zagon gospodarstva bo treba žrtvovati zaradi dveh "tajkunskih bank"; ter koliko ljudi bo izgubilo službo.

Iskanje odgovornosti
Od nove uprave, nadzornega sveta in Banke Slovenije zahtevajo, naj se dejavno vključijo v iskanje kazenske in civilne odgovornosti za propad obeh bank, novo vodstvo Banke Slovenije pa naj se opredeli do morebitne odgovornosti nekdanjega guvernerja Marka Kranjca.

Od organov pregona zahtevajo, naj poiščejo odgovorne za polom obeh bank in od njih izterjajo denar, "ki ga bodo zdaj morali plačati slovenski davkoplačevalci". Vlada in Banka Slovenije sta namreč v petek napovedali nadzorovano likvidacijo obeh omenjenih bank. Država je izdala dve poroštvi v vrednosti več kot milijarde evrov za zagotavljanje likvidnosti in poplačevanja obveznosti, zato bodo vsi varčevalci - tako fizične kot pravne osebe - v celoti poplačani, je napovedal finančni minister Uroš Čufer.

Zbor za republiko: Gre za reševanje premožnih članov Foruma 21

Oglasili so se tudi v Zboru za republiko. Pravijo, da je odločitev o nadzorovani likvidaciji Factor banke in Probanke z garancijo Republike Slovenije v znesku 1.030 milijonov evrov nevaren precedens sanacije bank pod krinko zagotavljanja stabilnosti finančnega sistema.

Reševanje dveh zasebnih bank z zanemarljivim dvoodstotnim tržnim deležem in manj kot milijardno bilančno vsoto se prikazuje kot odstranitev sistemskega tveganja in preprečitev bančne panike, ki bi ga uvedba stečajnega postopka prinesla. Banka Slovenija z uvedbo nadzorovane likvidacije prikriva svoje večletno porazno delo na področju nadzora in regulacije bančnega sistema.

Banka Slovenije je vse od leta 2008 prenašala kapitalsko neustreznost in celo nesolventnost poslovnih bank, v letu 2013 pa želi breme svojega nedelovanja prenesti na slovenske davkoplačevalce. Odobritev 1.030 milijonov evrov velike garancije Republike Slovenije pomeni zanikanje obstoječe jamstvene sheme depozitov, kjer so primarni garant poslovne banke in šele nato subsidiarno proračun Republike Slovenije. Izbrana socializacija izgub je v nasprotju z načeli svobodnega tržnega gospodarstva.

Hkrati pomeni, da stroški bančne sanacije ne bodo prizadeli pravnih in fizičnih oseb, deponentov z vlogami nad 100.000 evrov. Vlada in Banka Slovenije sta s petkovo odločitvijo o reševanju dveh zasebnih bank v celoti z davkoplačevalskim denarjem izjemno povečali moralno tveganje in v enem dnevu potencialni javni dolg zvišali za tri odstotke BDP-ja.

Glede na lastniško strukturo Factor banke in Probanke Zbor za republiko sklepa, da Banka Slovenije in Vlada Republike Slovenije na račun davkoplačevalcev rešujeta zavoženo premoženje članov t. i. omrežja Foruma 21, so med drugim zapisali v izjavi za javnost, ki sta jo podpisala Lovro Šturm in Bernard Brščič.

Probanko in Factor banko bosta vodila tujca