Predsednik SLS-a meni, da lahko s predsednico NSi-ja sprejmeta mandatarski izziv. Foto: BoBo
Predsednik SLS-a meni, da lahko s predsednico NSi-ja sprejmeta mandatarski izziv. Foto: BoBo

Po seji izvršilnega odbora SLS-a zdaj zaseda še njegov glavni odbor. Večino kandidatov za predčasne volitve v DZ-ju že imajo, za nekaj kandidatov pa se bodo dogovorili v naslednjih dneh.

Obravnavali so tudi pravila kandidiranja, na podlagi katerih bo glavni odbor 17. junija dokončno potrdil listo kandidatov in tudi predvolilno povezavo SLS-a in NSi-ja, je med sejama dejal Bogovič.

Po njegovih besedah nameravajo po "uspešno zaključenem projektu Evropske volitve" nadaljevati sodelovanje z NSi-jem, s katerim sodelujejo zadnje leto. Ves ta čas je bilo jasno, da bodo sodelovali tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, ker pa bodo te že 13. julija, bosta imeli stranki na volitvah vsaka svojo kandidatno listo.

Skupaj bodo predstavili tiste vsebinske točke, ki bodo po volitvah ključno vodilo za pogovore z drugimi strankami za sklepanje povolilnih koalicij.

Dogovor za sodelovanje z drugimi strankami
Po Bogovičevem pojasnilu bosta SLS in NSi sklenila predvolilni dogovor, da stranke, ki se bodo ujele z njunim programom, po volitvah skupaj povabita v koalicijo, ki bo Slovenijo popeljala iz današnjega položaja.

Hkrati ga veseli, da je po zgledu NSi-ja in SLS-a duh povezovanja vzpostavljen tudi pri drugih strankah, in upa, "da ga bo toliko tudi po volitvah, ko bo potrebnega še več napora, zato da se bodo programsko mogoče tudi različni predvolilni programi uskladili in se bo naredila močna koalicijska pogodba".

Pri povolilnem povezovanju ne želijo nikogar izključevati. Kot pravi, bo pri novi vladni koaliciji ključno to, da se jasno zapišejo programske usmeritve in reformni program.

Sam se zavzema za program, ki bo temeljil na tem, "da bo v Sloveniji več dela, da se bo z več delovnimi mesti lahko tudi konsolidiral položaj v državi". Tako je za vstop v povolilno koalicijo zanj ključna spodbuda gospodarstvu in delovnim mestom.

Zaveza proti novim davkom
Predvolilni program bo SLS predstavil prihodnji teden. Podpredsednik SLS-a Janez Tomšič je v zvezi s tem danes omenil le zavezo, da ne bodo dopustili nobenega novega davka.

Bogovič bi bil mandatar
Bogovič se je odzval tudi na napoved vodij SD-a in DeSUS-a Dejana Židana in Karla Erjavca, da bodo po volitvah državnemu zboru ponudili mandatarja, ki bo iz stranke z več poslanci, kar bi lahko bila Židan ali Erjavec. "Zagotovo sva s predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak tista, ki lahko - eden ali drugi - sprejmeva izziv vodenja slovenske vlade," se je odzval na napoved vodilnih v SD-ju in DeSUS-u.