Bovško je gorata pokrajina v Julijskih Alpah.  Občina Bovec je del goriške statistične regije. Meri 367 kvadratnih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Bovško je gorata pokrajina v Julijskih Alpah. Občina Bovec je del goriške statistične regije. Meri 367 kvadratnih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Županski kandidati v Bovcu

Danijel Krivec je bil za prvega moža občine izvoljen na lokalnih volitvah v letih 2002, 2006 in 2010. Bil je neprofesionalni župan, saj je od leta 2004 tudi poslanec državnega zbora v stranki SDS. Mesto v parlamentu mu je pripadlo tudi na decembrskih predčasnih volitvah. Po novem zakonu o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije mu je s tem prenehal mandat na čelu Bovca. Funkcijo župana trenutno opravlja podžupan Valter Mlekuž, ki pa se ni odločil za kandidaturo na nadomestnih volitvah.

Tako bodo bovški volivci lahko izbirali med drugim trenutnim podžupanom Davorjem Gašperčičem, ki kandidira s podporo SDS-a, ter dvema nekdanjima županoma - Robertom Trampužem, ki ga je predlagal DeSUS, in Sinišo Germovškom, ki kandidira s podporo volivcev. Germovšek je sicer profesor zgodovine in sociologije, dela pa v podjetništvu, Trampuž je upokojenec, Gašperčič pa je po izobrazbi elektrotehnik. Kdo izmed njih bo po novem vodil občino, bo znano 11. marca.

KandidatPredlagatelj
Siniša GermovšekUroš Sovdat in
skupina volivcev
Robert TrampužDeSUS - občinski odbor
Davor GašperčičSDS Bovec


Velika občina, a manj poseljena
Novi župan, čigar mandat bo trajal dve leti in pol, bo županoval ozemeljsko veliki občini, saj se ta po velikosti uvršča na 4. mesto med vsemi slovenskimi občinami, a je zaradi goratih predelov manj poseljena. Leži na potresnem območju in strahovit potres iz leta 1998 je še močno prisoten v spominih ljudi.

Konec leta 2008 je imela občina približno 3.200 prebivalcev (približno 1.600 moških in 1.600 žensk). Povprečna starost občanov je bila 44,7 leta, kar je nekoliko višje od slovenskega povprečja. Pokrajina je dokaj nedotaknjena, industrija skromna, Bovec kot osrednji kraj doline pa je čez stoletja zrasel v veliko in močno naselje.

Županski kandidati v Bovcu