15 novih poslancev bo prišlo iz mestnih svetov oz. županskih pisarn. Foto: BoBo
15 novih poslancev bo prišlo iz mestnih svetov oz. županskih pisarn. Foto: BoBo
Izvoljenih 28 žensk in 11 dozdajšnjih županov

Nadomestne županske volitve se med drugim obetajo v prestolnici. Zdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković je bil namreč izvoljen za poslanca, hkrati pa je najverjetnejši mandatar za sestavo vlade.
Nadomestne županske volitve bodo, kot kaže tudi v Slovenj Gradcu, kjer bo Matjaž Zanoškar predčasno končal tretji županski mandat. Od županskega mesta naj bi se poslovila tudi metliška županja Renata Brunskole.

Največ sedanjih županov je bilo sicer izvoljenih na listi SLS-a. Od šestih poslanskih mest, kolikor jih je pripadlo tej stranki, naj bi namreč kar štiri zasedli sedanji župani. Za poslance so bili namreč izvoljeni dolgoletni župani Franc Bogovič (Krško), Mihael Prevc (Železniki), Franc Pukšič (Destrnik) in Janez Ribič (Duplek).

Neuradni podatki kažejo vstop v parlament tudi trem županom iz vrst SDS-a, in sicer dolgoletnemu županu Mirne Peči Zvonku Lahu, županu Polzele Ljubu Žnidarju in bovškemu županu Danijelu Krivcu. Od županskega mesta naj bi se poslovil še radeški župan Matjaž Han, ki je bil za poslanca izvoljen na listi SD-ja.

Nadomestne volitve morajo biti razpisane čez največ 34 dni
Županom bo prenehal mandat z dnem potrditve poslanskih mandatov, praviloma na konstitutivni seji DZ-ja, ki bo najpozneje 24. decembra. Takrat bodo stekli tudi postopki za nadomestne županske volitve, ki jih razpiše občinska volilna komisija. Ta mora razpis nadomestnih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu.

V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja njegovo funkcijo do nastopa mandata novoizvoljenega župana podžupan. Če jih ima občina več, je to tisti podžupan, ki ga določi župan.

Odstopiti morajo tudi podžupani
Zakon sicer določa tudi, da poslanec prav tako ne sme opravljati funkcije podžupana. Od podžupanskih mest se bodo tako morali denimo posloviti v Ljubljani Jani Möderndorfer, v Piranu Gašpar Gašpar Mišič, v Trbovljah Barbara Žgajner Tavš (vsi Pozitivna Slovenija), v Postojni Zvone Černač (SDS), v Velenju pa Srečko Meh (SD).

Izvoljenih 28 žensk in 11 dozdajšnjih županov