"Zakaj bi le reproducirali staro politiko, če se lahko skupaj lotimo novih vizij? Združimo sile vizionarskih posameznikov, razumevajočih okolij, razumnih politik in evropskih vrednot," poziva Bratuškova. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Zoran Janković
Stranko lahko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljank in državljanov, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi, zato bo Bratuškova v prihodnjem obdobju obiskala večino slovenskih regij, kjer bo zbirala podpise za ustanovitev nove politične stranke. Foto: BoBo

Stranko namreč lahko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljank in državljanov, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi, zato je predsednica vlade, ki opravlja tekoče poslej, na svoji spletni strani zapisala, da bo v prihodnjem obdobju obiskala večino slovenskih regij, kjer bo zbirala podpise za ustanovitev nove politične stranke.

"Moj odstop je bil posledica načelne politike, saj sem vnaprej napovedala, v kakšnih okoliščinah lahko delam naprej - v kakšnih pa ne," je zapisala Bratuškova in dodala, da je pred njimi nov korak. "Skupaj smo dokazali, da znamo voditi Slovenijo. To nam daje kredibilnost, da lahko ponovno stopimo pred državljane in jih prosimo za zaupanje politiki, ki je državo vodila iz krize," je pojasnila.

V iskanju širokega zavezništva jasno profiliranih političnih opcij
Zapisala je, da so sprožili postopke za ustanovitev nove socialno-liberalne opcije, s katero bodo šli na volitve. "Takšno, socialno-liberalno, je bilo vedno moje osnovno politično prepričanje," je dodala.

Po njenih besedah je za to, da Slovenijo popeljejo naprej, potrebno široko zavezništvo jasno profiliranih političnih opcij. "Zakaj bi le reproducirali staro politiko, če se lahko skupaj lotimo novih vizij? Združimo sile vizionarskih posameznikov, razumevajočih okolij, razumnih politik in evropskih vrednot," je zapisala.

Odcepljeni del PS-ja ustanovil novo poslansko skupino
Bratuškova je odstop z mesta predsednice vlade podala prejšnji teden, potem ko je na kongresu Pozitivne Slovenije 25. aprila izgubila tekmo za mesto predsednika stranke, na katerega je bil izvoljen ljubljanski župan Zoran Janković.

Zatem je sledila odcepitev dela poslanske skupine PS-ja, ki je nato ustanovil novo poslansko skupino. Predlog za ustanovitev nove poslanske skupine so podprli Jani Möderndorfer, Saša Kos, Jože Velikonja, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Alojz Potočnik in Peter Vilfan. Kosova in Velikonja pa sta se nato sicer vrnila v poslansko skupino PS-ja.