Odpadniški poslanci in poslanke PS-ja so že ustanovili svojo poslansko skupino v DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Odpadniški poslanci in poslanke PS-ja so že ustanovili svojo poslansko skupino v DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Potem ko so takoj po zmagi Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije iz stranke in poslanske skupine izstopili nekateri njeni člani, so danes z vseh funkcij v PS-ju odstopili še Maša Kociper, Robert Golob in Aleš Čerin. Maša Kociper je odstopila tudi iz stranke.

Peter Vilfan in Maša Kociper sta novinarjem povedala, da je šlo na kongresu PS-ja sicer za demokratično odločitev, a se oni z njo niso strinjali.

Ime, ko bodo oblikovali novo stranko
Nekdanji poslanec PS-ja Jani Möderndorfer je pojasnil, da bo še danes potekala ustanovna seja nepovezanih poslancev, ki bo omogočila, da nova poslanska skupina tudi dejansko zaživi. Möderndorfer je še povedal, da se bodo nepovezani poslanci na volitve pripravljali skupaj z Alenko Bratušek. Zdaj uporabljajo le izraz "poslanska skupina nepovezanih", kmalu pa nameravajo ustanoviti tudi novo stranko. Takrat bodo izbrali tudi ime.

Na vprašanje, ali bo novo stranko vodila Alenka Bratušek, je Möderndorfer odgovoril, da "drugače ne gre". Na vprašanje, ali lahko na volitvah dobijo več glasov kot Pozitivna Slovenija, pa je odgovoril, da je o tem prepričan.

O novem vodji v dveh poslanskih skupinah
Predsednik DZ-ja Jankov Veber je Möderndorferja sicer že uradno obvestil, da poslanci in poslanke, ki so izstopili iz PS-ja in ustanavljajo novo poslansko skupino, izpolnjujejo pogoje za njeno ustanovitev. Pričakuje, da ga bodo obvestili tudi o tem, kdo bo njen vodja. Po Vebrovih informacijah pa pogovori o novem vodji potekajo tudi znotraj poslanske skupine PS-ja.

Številni izstopi iz stranke
Kmalu po Jankovićevi zmagi in po porazu Alenke Bratušek v bitki za mesto predsednice stranke je iz stranke sicer izstopilo več njenih vidnih predstavnikov. Iz PS-ja je poleg Bratuškove izstopilo več poslancev, dva ministra in trije državni sekretarji.

Pred današnjim dnem so izstopili Jani Möderndorfer, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Peter Vilfan, Jože Velikonja in Dragan Bosnić. Izstopili so tudi državni sekretarji Tamara Vonta, Jernej Pavlič in Matija Sevšek ter ministra Metod Dragonja in Roman Jakič.