"Če imamo v lokalu enega gosta ali eno samo družino, ni treba nositi maske ob vstopu ali odhodu na WC, še vedno pa velja: higiena rok, kašlja, in ko je treba, tudi maska," je na tiskovni konferenci vlade pojasnjeval uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. "Brez maske nikamor več, ali je v torbi, ali v vrečki, ali v žepu, suknjiču," je dodal.

V nedeljo brez okužb, en bolnik umrl

Testiranja na okužbo z novim koronavirusom v nedeljo niso odkrila novookuženih. Umrl je en bolnik s covidom-19.

V Sloveniji so v nedeljo opravili 246 testov na okužbo z novim koronavirusom, vsi so bili negativni. Doslej so okužbo potrdili pri 1473 ljudeh. V nedeljo je umrl en bolnik s covidom-19, skupaj doslej 109. V bolnišnicah so v nedeljo zdravili pet bolnikov s covidom-19, eden je potreboval intenzivno nego, je sporočila vlada.

Po premestitvah ostaja Univerzitetni klinični center Ljubljana edina slovenska bolnišnica za oskrbo bolnikov s covidom-19. V Sloveniji so doslej opravili 79.039 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1473 pozitivnimi je bilo 650 moških in 823 žensk.

Rahljanje ukrepov

Z uradnim koncem epidemije je prenehalo veljati še več ukrepov, ki so bili uveljavljeni zaradi preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. Znova se odpirajo fitnescentri, bazeni, večji nastanitveni objekti in centri dobrega počutja. Normalizira se delo upravnih enot.

Zaprti pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.