Če se učitelji in vzgojitelji v ponedeljek ne bodo odločili za testiranje na novi koronavirus, se ne bodo mogli vrniti v učilnice oz. igralnice. Foto: EPA
Če se učitelji in vzgojitelji v ponedeljek ne bodo odločili za testiranje na novi koronavirus, se ne bodo mogli vrniti v učilnice oz. igralnice. Foto: EPA

V torek se po treh mesecih za učence prve triade v rdečih regijah znova odpirajo šole in vrtci, zato potekajo še zadnja usklajevanja, kako bo potekalo delo. Zaposleni bodo ves čas nosili maske, otroci si jih bodo nadeli le v skupnih prostorih, veliko prahu pa je dvignilo testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah. Potem ko je šolska ministrica Simona Kustec dejala, da je to obvezno, se je oglasil Sindikat vzgoje in izobraževanja, ki temu ostro nasprotuje.

Prepričani so namreč, da bi imela ohranitev prostovoljnosti testiranja večji in bolj pozitiven učinek kot prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi.

Priprave na množično testiranje učiteljev in vzgojiteljev
V primeru neobiska vrtca starši oproščeni plačila

Starši, katerih otroci vrtca tudi po odprtju ne bodo obiskovali, bodo plačila vrtca oproščeni. To bo sicer zapisano v osmem svežnju ukrepov za omilitev posledic epidemije. Vsi otroci pa prihodnji teden ostajajo doma v jugovzhodni, posavski in goriški regiji.

Testiranje periodično vsaj enkrat na teden

Noben medicinski postopek, tudi testiranje na novi koronavirus za učitelje, ne more biti obvezen, če tako ne določa zakon. A učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, je na vladni novinarski konferenci poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. "A ob tem, da gre lahko za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka. Žal bo moral izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo pa ne bo mogel izvajati," je dejala in dodala, da bi taka oseba lahko okužila celoten razred.

Sorodna novica Sviz opozarja na zmedo in poziva k preklicu obveznega testiranja

Petričeva je ob tem spomnila, da je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako Svetovna zdravstvena organizacija, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni kot tudi vse slovenske strokovne institucije, in sicer pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden. Ob testiranju pa je poudarila tudi pomen spoštovanja vseh drugih varnostnih ukrepov, kot so ustrezna razdalja, nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje rok in ostajanje doma ob vsakem najmanjšem znaku okužbe. "To so nujni pogoji, da nam bo uspelo obdržati otroke v šolah," je poudarila.

"Poleg vrnitve v šole si želimo boljše komunikacije"

Iniciativa Zahtevamo šolo!, ki se je osnovala na pobudo predstavnikov nekaterih slovenskih gimnazij in dijaških gibanj, je šolski ministrici izročila pismo, v katerem jo poziva k neposrednemu dialogu o rešitvi zelo zahtevne situacije, ki jo trenutno doživljajo. "Razumemo, da je trenutna epidemiološka slika daleč od idealne, ampak takšen način dela, sploh za tako dolgo obdobje, kot ga imamo pri nas, ni več zadostna rešitev za prepreke, ki nam jih je zastavila epidemija. Prejeli ste že vrsto dopisov, peticij in pisem, ampak se nanje niste odzvali. Poleg vrnitve v šole si predvsem želimo boljšega načina komunikacije," so zapisali v iniciativi.

V pismu, ki ga je podpisalo več kot 800 dijakov, želijo tudi neposreden dialog z ministrstvom o rešitvi "zelo zahtevne situacije". Ministrstvu po besedah predstavnice pobudnikov Katarine Macini ministrstvu zamerijo, da ni bilo vzpostavljenega skoraj nikakršnega konstruktivnega dialoga z njimi, da so doma že najdlje v Evropi in da so bile prilagoditve za maturo skoraj ničelne. "Vsi želimo, da ministrstvo to predstavi bolje," je povedala za Radio Slovenija.

Dijaki tako pričakujejo dialog z ministrstvom o tem, sicer napovedujejo splošen protest, predvidoma 9. februarja. Na ministrstvu bodo poziv skrbno preučili in se nanj odzvali.

V Piratski stranki Slovenije pa so začeli zbirati podpise pod peticijo za odstop šolske ministrice Simone Kustec. Kot so sporočili, so v prvem dnevu zbrali 1500 podpisov. "Ministrstvo za šolstvo potrebuje vodstvo, ki se bo na temeljih izkušenj in zmožnosti obvladovanja kapacitet v izrednih kriznih razmerah sposobno spoprijeti z izzivom rigidnosti šolskega sistema in vendarle zagotoviti primerno kakovost šolanja vsem," poudarjajo v stranki.

Pristojni pa prav tako ne izključujejo možnosti, da bi v prihodnje testirali tudi učence. "Testiranje učencev je nekaj, o čemer trenutno razpravlja vsa Evropa. V nekaterih državah so testiranje že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izkupiček takšnega testiranja, preden se za to odločimo tudi v Sloveniji. Je pa zelo mogoče, da bo to naslednji korak," je poudarila predstavnica zdravstvenega ministrstva.

Sviz: Vlada naj se zresni in preneha širiti zmedo

Na dopoldanske izjave Kerstin Petričeve pa so se odzvali tudi v Svizu in pozvali vlado, naj se poenoti glede vprašanj v povezavi s testiranji. V zadnjih dneh so namreč glede tega dobili nasprotujoče si informacije. "Ni obvezno, je obvezno, ni obvezno, a kdor se ne bo testiral, ne bo učil?!? Jasno je, da po takšnem posredovanju informacij nihče več ne more razumeti, kaj se od njega pričakuje ali zahteva. Kaj zdaj velja? Čigava izjava je verodostojna? Kdo bo odpravil zmedo? Lahko vzgojiteljice in vzgojitelji ter učiteljice in učitelji od predsednika vlade pričakujejo – čeprav je že petek popoldne –, da bo prekinil zmedo ter javno in jasno povedal, kaj velja glede ponedeljkovih testiranj," so se ostro odzvali v sindikatu.

"Sindikat vlado prosi, da se zresni, se dogovori med seboj in v dobro vseh udeleženih pred napovedanim začetkom obnovitve pouka v osnovnih šolah in vrtcih preneha širiti zmedo," so še izpostavili in dodali, da si želijo, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oz. zlasti vlada. "Želja je, da bi bila testiranja sicer prostovoljna, saj Sviz verjame, da bi bili spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje in prepričevanje zaposlenih učinkovitejši od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja. Sindikat je prepričan, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo ter čimprejšnji vrnitvi v običajne tirnice," so še poudarili.

Pripravljajo podlago za testiranje vseh učiteljev in vzgojiteljev

Organizacija testiranja prepuščena ravnateljem in zdravstvenim domovom

Zdravstveno ministrstvo je v sodelovanju s šolskim pripravilo tako protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev.

V skladu s tem bodo v ponedeljek testirali vzgojitelje in učitelje prvih treh razredov osnovne šole v devetih regijah, kjer epidemiološka slika omogoča ponovni zagon varstva oz. pouka. "Če bo test negativen, bodo pouk začeli v torek," je navedla Kerstin Petričeva. Če bo test pozitiven, bodo šli učitelji in vzgojitelji domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

"Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem, kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole," je dodala.

Na ministrstvu so se v primeru testiranja učiteljev in vzgojiteljev odločili za fleksibilen način, ker se okoliščine na lokalni ravni zelo razlikujejo. "Nekje je primerneje, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli ali v dogovoru z lokalno skupnostjo v za to posebej določenem prostoru," je ponazorila več možnosti izvedbe testiranj.

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, k sodelovanju pa lahko povabijo tudi koncesionarje. Kjer bo število zahtevanih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oz. vrtce, pa bo ministrstvo zagotovilo sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot.

Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih čakalnih vrst. "Večina zdravstvenih domov je dobro pripravljenih," je zatrdila Kerstin Petričeva. V četrtek je ministrstvo obveščalo tudi župane, v šolstvu pa so že na začetku tedna z okrožnico obvestili ravnatelje. Informacije bodo posredovale tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so za Televizijo Slovenija priznali, da bo testiranje šolnikov zahteven zalogaj.

S pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se izvajajo izobraževalni programi, pa bodo vzporedno testirali tudi zaposlene v višjem in visokem šolstvu. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

Prvi mož NIJZ-ja Milan Krek med cepljenjem proti novemu koronavirusu. Foto: NIJZ/Twitter
Prvi mož NIJZ-ja Milan Krek med cepljenjem proti novemu koronavirusu. Foto: NIJZ/Twitter

Krek: ZD-ji so dobro pripravljeni

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prepričan, da so se zdravstveni domovi dobro organizirali za testiranje šolnikov, da so oblikovali ekipe za testiranje in da imajo zadeve pod nadzorom. Kot je pojasnil ob današnjem obisku Zdravstvenega doma Kranj, se v testiranje učiteljev vključujejo vsi zdravstveni domovi in mobilne enote. Akcija testiranja pa se bo začela zjutraj in bo do popoldneva končana.

Kar zadeva pomisleke nekaterih učiteljev glede obveznega testiranja, je Krek prepričan, da so učitelji dovolj odgovorni in ozaveščeni, da vedo, da ne morejo iti okuženi v razred in tako učiti otrok. "Tukaj ne vidim nobene prisile, vidim samo, da je slovenski pedagoški kader toliko izobražen in tudi tako zvest naslednik učiteljev iz preteklosti, da ve, kaj je njegova naloga v tem trenutku, in da učitelji vedo, da je to, da učijo zdravi, ključnega pomena," je poudaril.

V bližini šol in vrtcev od torka poostren nadzor policije

Mariborski policisti pred ponovnim odprtjem šol pozivajo vse udeležence v prometu, naj bodo "prve šolske dni" še posebej pozorni na navzočnost otrok v cestnem prometu. "Največjo pozornost med vožnjo namenimo na in ob šolskih poteh, v bližini vrtcev in šol ter prilagodimo svojo vožnjo prometno varnostnim razmeram, ki so značilne za naše lokalno okolje. Starši, če je le mogoče, vsaj te prve dni poskušajte zagotoviti spremstvo do šole in iz nje tudi tistim otrokom, ki so sicer lahko v cestnem prometu že samostojni," pozivajo policisti, ki bodo skupaj s prostovoljci iz različnih društev šolarjem nudili pomoč na šolskih poteh, v bližini šol in vrtcev pa bodo prve dni pouka poostreno nadzirali cestni promet.

ZD Ljubljana: Ob ponedeljkih le še testiranja za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so medtem sporočili, da bodo glede na sklep ministrstva za zdravje ob ponedeljkih vse do preklica epidemije množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT) na Gospodarskem razstavišču izvajali le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. Testiranje bodo izvajali od 7. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija pristojni ne morejo zagotoviti, da bodo prav vsi zaposleni prišli na vrsto.

Za splošno populacijo bodo teste s prihodnjim tednom opravljali od torka do petka, in sicer med 11. in 15. uro (s sprejemom do 13.30).

Koordinator testiranja in cepljenja proti covidu-19 Uroš Zafošnik je medijem dodatno pojasnil, da je organizacija testiranja za blizu 3000 zaposlenih v vrtcih in šolah na območju ljubljanske mestne občine zahtevala ogromno priprav in sodelovanje različnih deležnikov.

Za testiranje na eni lokaciji so se odločili, ker "prinaša številne prednosti". "Ni zraslo na našem zelniku, tako počnejo tudi v tujini. Pomembno je, da je prostor velik, zračen, da je lahko dostopen invalidom. Ko smo v velikem in zračnem prostoru, zmanjšamo možnost prenosa okužbe na zdravstvene delavce in učitelje," je pojasnil Zafošnik in dodal, da je učitelje občina že obvestila o uri cepljenja. Teden pozneje pa bodo začeli cepljenje učiteljev na fakultetah.

Na vprašanje, kako bo s testiranjem v prihodnje, ko bodo morali zaradi odpiranja preostalih razredov osnovnih šol in fakultet testirati še večje število zaposlenih vzgojno-izobraževalnih institucijah, pa je koordinator testiranja odgovoril, da je njihov model množičnega testiranja vezan na veliko površino, kar pomeni, da ga je mogoče še širiti. "V ponedeljek se selimo iz ene v dve dvorani, zato je Gospodarsko razstavišče zelo primeren prostor, da lahko širimo ta model na večjo številko, kot je 3000 testiranih," je poudaril.

Tudi v Kranju vse pripravljeno

V Zdravstvenem domu Kranj so se na ponedeljkovo testiranje izobraževalnega kadra pripravili tako, da bodo za to nalogo angažirali tim, ki tudi sicer izvaja hitro testiranje, pri čemer bodo nekoliko skrajšali čas za množično testiranje občanov. "Ravnatelji in šole zelo dobro sodelujejo in vzpostavili smo sistem, po katerem se bodo šolniki po vzpostavljenem razporedu prihajali testirat," je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura.

Težave pričakuje teden pozneje, ko bodo šolarji že v razredih in bodo učitelji težko množično hodili na testiranje. Zato v Kranju predlagajo, da se ne bi vsi testirali hkrati na isti dan, ampak morda po petinah. "V Kranju, kjer dobro sodelujemo, se bomo verjetno glede tega lahko sami dogovorili," je dejala Gantar Žura. Ob tem je posebej pohvalila svoje sodelavce, ki so pripravljeni prevzeti še dodatne naloge in delati prek delovnega časa. "Moram pa reči, da že dihajo na škrge," je opozorila.