Evropska komisija napoveduje padec BDP-ja Sloveniji letos in prihodnje leto. Brezposelnost bo še rasla, Ljubljani grozi tudi finančna kazen. Foto: EPA
Evropska komisija napoveduje padec BDP-ja Sloveniji letos in prihodnje leto. Brezposelnost bo še rasla, Ljubljani grozi tudi finančna kazen. Foto: EPA
Slabe napovedi komisije za slovensko gospodarstvo

Poleg tega Bruselj Sloveniji za leto 2013 napoveduje 3,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj, ki bi ga morala država sicer v prihodnjem letu znižati pod tri odstotke BDP-ja.

Občutno slabša napoved od prejšnje
Tokratna napoved Evropske komisije za Slovenijo je občutno slabša od prejšnje, majske, bistveno slabša od povprečja v območju evra in nekoliko slabša od septembrske napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Maja je komisija Sloveniji napovedala, da bo letos imela 1,4-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast.

Slovenija deli mesto s Ciprom in Italijo
Z napovedjo 2,3-odstotnega padca BDP-ja v tem letu je Slovenija po gibanju BDP-ja na tretjem najslabšem mestu v območju evra, ki si ga deli z Italijo in Ciprom. Slabše se obeta le Grčiji, ki naj bi imela šestodstoten padec BDP-ja, in Portugalski, ki naj bi imela triodstotnega. V prihodnjem letu pa so napovedi slabše kot za Slovenijo le za Grčijo in Ciper.

Sloveniji grozi še finančna kazen
Sloveniji kaže slabo tudi na področju javnih financ. Medtem ko ji je komisija maja napovedala, da bo njen primanjkljaj letos 4,3 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa 3,8 odstotka BDP-ja, je napoved danes poslabšala na 4,4 odstotka in 3,9 odstotka BDP-ja. V letu 2014 pa naj bi se zvišal na 4,1 odstotka. Če Slovenija primanjkljaja v letu 2013 ne zniža pod tri odstotke BDP-ja, ji grozi finančna kazen.

Vztrajno raste javni dolg
Vztrajno raste tudi javni dolg Slovenije. Čeprav ostaja občutno pod povprečjem v območju evra in še vedno pod 65 odstotki BDP-ja, kar kot zgornjo mejo določajo evropska pravila, pa bo po napovedih komisije letos narasel na 54 odstotkov, prihodnje leto na 59 odstotkov, v letu 2014 pa na 62,3 odstotka BDP-ja.

9,3-odstotna rast brezposelnosti v prihodnjem letu
Poslabšale so se tudi napovedi o brezposelnosti. Tudi na tem področju je sicer Slovenija boljša od povprečja v območju evra, a številke se dvigujejo. Komisija ji za letos napoveduje 8,5-odstotno, za prihodnje leto 9,3-odstotno, za leto 2014 pa 9,6-odstotno brezposelnost.

Slabe napovedi komisije za slovensko gospodarstvo