Evropska komisija vztraja pri arbitražnem postopku. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Evropska komisija vztraja pri arbitražnem postopku. Foto: MMC RTV SLO/EPA
false
Zunanji minister Erjavec je imenovanje Abrahama za slovenskega arbitra označil za "veliko zmago slovenske diplomacije". Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sabor potrdil izstop iz arbitraže, Bruselj to obžaluje
Imenovanje Abrahama pomembno sporočilo

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je dejala, da je zdaj na vrsti arbitražno sodišče, ki mora preučiti pravne posledice hrvaške odločitve. Evropska komisija bo prisluhnila obema stranema in skušala posredovati med njima, da bi olajšala iskanje rešitve. Komisija ne vidi alternative arbitražnemu procesu, je znova poudarila Andreeva po pisanju hrvaškega portala Index.

Evropska komisija se je sicer danes oglasila tudi pred odločanjem v saboru. Po poročanju Radia Slovenija je še zaostrila stališče do morebitnega hrvaškega umika iz arbitražnega postopka. V Bruslju tako pričakujejo, da se bosta tako Slovenija kot Hrvaška držali svojih zavez in še naprej podpirali arbitražni postopek.

"Naj bo povsem jasno: tudi če bi hrvaški parlament izglasoval izstop Hrvaške iz arbitražnega sodišča, bi to še naprej delovalo. Evropska komisija ne vidi nobene vzdržne alternative arbitražnemu postopku in močno spodbujamo Hrvaško, naj ostane del tega postopka," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi Mina Andreeva. Na njene besede se je odzval tiskovni predstavnik hrvaške vlade Nikola Jelić, ki je dejal, da komisija ni pristojna za arbitražni sporazum in da je ta dvostranski dogovor med dvema enakovrednima članicama EU-ja.

Hrvaški zunanji ministrici in podpredsednici vlade Vesni Pusić je danes pisal tudi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. V pismu je izrazil zaskrbljenost Bruslja ob namerah Hrvaške, da enostransko odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

"Velika zmaga slovenske diplomacije"
Tudi Erjavec po sporočilu arbitražnega sodišča, da bo zaslišalo tako hrvaško kot slovensko stran, pričakuje razpravo in obravnavo, nadaljevanje dela sodišča ter ravnanje v skladu z arbitražnim sporazumom.
Pojasnil je, da bo na zaslišanju Slovenijo zastopala agentka Slovenije v arbitražnem postopku Mirjam Škrk, vse skupaj pa se bo po Erjavčevih besedah dogajalo hitro.

O torkovem imenovanju novega slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama pa je dejal: "Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije." Hkrati je izrazil upanje, da se na Hrvaškem zavedajo, da arbitražnega postopka ni mogoče ustaviti.
Sicer pa je predsednik vlade Miro Cerar glede arbitražnega postopka o mejnem vprašanju med Slovenijo in Hrvaško danes ponovil stališče, da lahko arbitražno sodišče nemoteno deluje naprej, potem ko je Slovenija v skladu s predvidenimi postopki in pozivom sodišča imenovala novega arbitra ter tako odpravila vse ovire za nadaljevanje arbitraže. Tako kot doslej pa Cerar od politike v Sloveniji in na Hrvaškem tudi v prihodnje pričakuje "strpnost ter zadržanost, da ne bi vznemirjali javnosti v obeh državah", so še sporočili iz njegovega kabineta.

Pusić: Slovenija naknadno vključila dokumente
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je tuje diplomate na Hrvaškem seznanila s stališčem Zagreba glede arbitraže o meji s Slovenijo. Ob tem je kot glavni zadržek Hrvaške izpostavila, da je predmet, na podlagi katerega naj bi odločilo arbitražno sodišče, "kontaminiran", ker je slovenski arbiter vanj naknadno vključil dokumente. Kot so še sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva, Pusićeva meni, da zdaj ni več moč ugotoviti, kateri dokumenti so bili v predmetu zakoniti in legitimni, katere pa sta slovenska predstavnika dodala naknadno.

Sabor potrdil izstop iz arbitraže, Bruselj to obžaluje
Imenovanje Abrahama pomembno sporočilo