Slovensko stran bo zastopal ugleden pravnik Ronny Abraham. Foto: BoBo
Slovensko stran bo zastopal ugleden pravnik Ronny Abraham. Foto: BoBo

Docentka pravne fakultete za mednarodno pravo Vasilka Sancin je bila v komentarju izbire za MMC zelo kratka: "Izbira je vrhunska in zanimiva." Na dodatno vprašanje, ali arbiter s takšnim ugledom, kot je Abraham, pomeni, da ima Slovenija v rokah tako močne argumente, da je prepričana o uspehu, je odvrnila, da to dvoje ni povezano.

.
Tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk je izrazil zadovoljstvo ob imenovanju Abrahama za arbitra. Hkrati pa je čestital premierju, zunanjemu ministru Karlu Erjavcu ter vladi in strankam za modro in hitro odločitev.

V NSi-ju so vladno odločitev podprli, v SDS-u pa so dejali le, da se je vlada odločila, da novega arbitra, katerega predhodnika je imenoval državni zbor, imenuje sama, in dodali, da upajo, da je imela pri izbiri srečno roko.

Podobno so dejali tudi v ZaAB-ju. "Odgovornost za to, da so izbrali dobro, nosijo premier, ministri in koalicija," menijo. Ob tem so dodali, da odločitvi ne nasprotujejo. Tudi poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec je dejal, da odločitvi ne nasprotujejo in menijo, da je to naloga vlade. Po njegovih besedah so na sestanku pri Cerarju izvedeli le to, "da imajo neko ime in da gre za nekega mednarodnega pravnika, ki je ugleden in prava izbira".

Židan: Nihče mu ne more očitati pristranskosti
Izbiro so prav tako podprli v SD-ju, saj gre po besedah predsednika stranke Dejana Židana za strokovnjaka, ki mu nihče ne more očitati pristranskosti ali nestrokovnosti.

"Je pa Slovenija s tem pokazala, kako pomemben je arbitražni sporazum, ki bo rešil dolgoletni spor med državama," je dejal Židan. Pri tem ne gre le za odnose med Slovenijo in Hrvaško, ki so ponovno na preizkušnji, ampak tudi za ureditev razmer na Balkanu, je dodal.

Da novi član arbitražnega sodišča ni Slovenec, je po njegovih besedah znak, "da je Slovenija k arbitražnemu pristopila sporazumu s čistimi nameni, da pride do rešitve dolgoletnega spora". Židan je sicer prepričan, da ni ne pravnega ne vsebinskega razloga, da se postopek arbitraže ne bi nadaljeval.

O tem, kdo je predlagal omenjenega kandidata in ali so bili v igri tudi drugi, pa ni želel govoriti.

Erjavec: To dokazuje, da gre arbitraža naprej
Z vladno izbiro novega slovenskega arbitra je po poročanju Radia Slovenija zadovoljen tudi zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovih besedah gre za mednarodno pravno avtoriteto, sporočilo Hrvaški pa je, da tudi ugledni mednarodni pravniki ne vidijo razlogov za to, da arbitražno sodišče ne bi končalo svojega dela.

V poslanski skupini SMC-ja pa so imenovanje novega arbitra označili za "izjemno pomembno in smelo odločitev". Abraham bo po njihovem mnenju prispeval k utrditvi ugleda arbitražnega postopka, ki bi kasneje lahko služil kot zgled reševanja podobnih vprašanj na Zahodnem Balkanu.