Odvetnik pokojnega Saša Baričeviča Miro Senica je za MMC dejal, da ni bil na kraju tragičnega dogodka pretekli teden in da se o tem primeru ni nikoli pogovarjal z državno tožilko. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Odvetnik pokojnega Saša Baričeviča Miro Senica je za MMC dejal, da ni bil na kraju tragičnega dogodka pretekli teden in da se o tem primeru ni nikoli pogovarjal z državno tožilko. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Janez Janša
Predsednik stranke SDS je dejal, da je primer Baričevič "razgalil omrežje, ki ima v Sloveniji absoluten vpliv. Foto: MMC RTV SLO
O Baričeviču spregovoril tudi Senica

Predsednik stranke SDS je dejal, da je primer Baričevič "razgalil omrežje, ki ima v Sloveniji absoluten vpliv". "Tako je neka odvetniška pisarna center moči - sicer ni edini, je pa najmočnejši - ki obvladuje stroko, izvršilno in sodno oblast." Kot je dodal, mogoče to ni najtežji primer, je pa simptomatičen, zato ga je treba razčistiti do konca. Zanj je tako dobro, da bo prišlo do parlamentarne razprave v DZ-ju.

V SDS-u interpelacijo proti kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku nameravajo podpreti, saj je treba "razčistiti vsa vprašanja, ki potrebujejo jasen odgovor". Dodal je še, da je slovenska pravna država dobro načeta zaradi teh centrov moči. Ob tem pa se je vprašal, kaj se šele dogaja v primerih, kjer gre za milijone, če se že za ta primer angažira toliko zvez.


"Zastopanje Baričeviča opravili kot v vsakem drugem primeru"
Oglasil pa se je tudi odvetnik, ki ga Janša omenja kot center moči - Miro Senica. Senica je bil odvetnik pokojnega Saša Baričeviča. Za MMC je dejal, da ni bil na kraju tragičnega dogodka pretekli teden in da se o tem primeru ni nikoli pogovarjal z državno tožilko. "Niti ne vem, katera državna tožilka zadevo obravnava," je zatrdil in dodal, da so v njegovi odvetniški pisarni za Baričeviča pravno zastopanje opravljali na enak način kot v vsakem drugem primeru, ki ga vodijo za svoje stranke. V poznejši izjavi za javnost je še zapisal, da je svoje delo opravil dobro, strokovno in v skladu s kodeksom odvetniške etike.

Senica: Vsakdo odgovoren za svoja dejanja
V isti izjavi je zapisal še, da je pomembno in potrebno vzpostaviti razliko med odločitvami, ki jih sprejemajo pristojni organi na eni ter profesionalnim delom odvetnika na drugi strani. Tako je znova izjavil, da v tem postopku ni nikoli in z ničimer vplival na odločitve pristojnih organov ter ni nikoli nikogar klical ali se obračal nanj osebno. Zapisal je tudi, da je treba ločiti med delom odvetnika in njegovim pravnim zastopanjem na eni ter dejanji stranke na drugi strani. Poudaril je še, da o intimnem življenju pokojnika ni vedel ničesar in da je vsakdo v celoti sam odgovoren za svoja dejanja.

Senica je na koncu še zapisal, da je Baričeviča poznal skoraj trideset let in da ga je njegova smrt pretresla. "Zaradi tega me izjemno žalosti, da se je nivo komunikacije v slovenski družbi v tem konkretnem primeru spustil pod vsako raven, ki bi bila še vredna nadaljnje razprave," je sklenil.

O Baričeviču spregovoril tudi Senica