Miro Cerar je profesor na ljubljanski pravni fakulteti in strokovnjak za ustavno in upravno pravo. Foto: BoBo
Miro Cerar je profesor na ljubljanski pravni fakulteti in strokovnjak za ustavno in upravno pravo. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je napovedal, da bo podal odstopno izjavo 1. septembra, in pozval Socialne demokrate, naj predlagajo novega predsednika. Ustavni pravnik Miro Cerar s pravno-formalnega vidika v tem ne vidi večjih težav ali "takojšnje krize", ki jo je za ta primer napovedal premier Borut Pahor.


Postopek po poslovniku je namreč jasen: Skupina vsaj desetih poslancev predlaga novega predsednika, ki ga DZ izvoli z večino vseh glasov poslancev. Tudi ob neizvolitvi Gantarjevega naslednika je jasno določeno, da predsednika državnega zbora nadomešča najstarejši podpredsednik v vseh njegovih nalogah in položajih, je pojasnil Cerar.

Ali bodo poslanci novega prvega parlamentarca dejansko izvolili ali ne, je po Cerarjevem mnenju odvisno predvsem od političnega trenutka oz. od bližine predčasnih volitev.

Kdo bi nadomeščal predsednika države?
Res je sicer, da je nekaj nalog nejasnih oz. ustavno vprašljivih, je nadaljeval pravnik, kot na primer nadomeščanje predsednika države. Če je ta za določeno časovno obdobje nezmožen opravljati svojo funkcijo, ga nadomešča predsednik DZ-ja in ni jasno, kaj storiti, če tega ni.

Večje težave nastopijo s političnega vidika. Položaj brez predsednika bi bil po Cerarjevem mnenju najmanj nenavaden, neobičajen in neugleden za to demokratično ustanovo. "Spodobi se, da poslanci le imajo svojega predstavnika, ki jih predstavlja navznoter in navzven in ki vodi delo, funkcionalno pa to ni problem. Poslovnik to možnost predvideva in ureja," je sklenil pravnik.

Prejšnji mesec je Gantar prestal glasovanje o nezaupnici. Njegovo odstavitev sta predlagali opozicijski stranki SDS in SNS, predlog pa je zavrnila večina poslancev, 46 izmed 75 prisotnih.