Pavel Gantar je napovedal, da bo s 1. septembrom podal odstopno izjavo z mesta predsednika državnega zbora. Foto: BoBo
Pavel Gantar je napovedal, da bo s 1. septembrom podal odstopno izjavo z mesta predsednika državnega zbora. Foto: BoBo

Prejšnji torek sem vodji poslanske skupine SD in predsedniku gospodu Potrču sporočil svojo odločitev in zaprosil, da do današnje seje koalicija predlaga kandidatko ali kandidata za to mesto. To se do danes ni zgodilo, zato bom odstopno izjavo vložil 1. septembra 2011. Hvala lepa za pozornost in da ne bo nesporazuma, do tedaj opravljam to delo tako, kot da bi ga opravljal še nadaljnjih 100 let.

Pavel Gantar
Borut Pahor
"Gantarjev odhod bi pomenil takojšnjo krizo," je po četrkovi seji vlade dejal premier Pahor. Foto: BoBo
ministrice zaresa
Poslanci so se seznanili z odstopom Zaresovih ministric - Majde Širca, Darje Radić in Irme Pavlinič Krebs. Foto: BoBo

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je na julijski redni seji državnega zbora po seznanitvi in uradni potrditvi odstopa Zaresovih ministric Majde Širca, Irme Pavlinič Krebs in Darje Radić dejal, da bo zaradi nastalih razmer tudi sam odstopil. To bo sicer storil s 1. septembrom, saj želi, da delo do naslednje redne seje oz. do njegovega imenovanja naslednika - SD je že pozval, da v tem času predlagajo novega kandidata - poteka nemoteno.

PREBERITE TUDI
Pahor za NLB išče tretjega partnerja.
.
Premier, vlada in koalicija pred
"stresnim testom"

.
DZ brez predsednika? Neobičajno in neugledno.

Pavel Gantar je po napovedi odstopa pojasnil, da z njegovim odstopom ne bo nastala politična kriza, prav tako "ne moremo utemeljevati kot prispevek k politični krizi v Sloveniji, temveč kot prispevek k njenemu razreševanju". "Vladna kriza se ne sme razširiti na parlament, temveč je treba izvoliti novega predsednika ali pa iti na predčasne volitve," meni Gantar.

Kot je še dejal, je nameraval z odstopom počakati do zaupnice predsednika vlade Boruta Pahorja, kar je bilo "do junija še verjetno". Ker pa je, kot je dejal Gantar, jasno, da se bo glasovanje o zaupnici preneslo v jesen, sam do tedaj ni pripravljen ostati na položaju predsednika DZ-ja. Podpredsednik Miran Potrč je možnost kandidature že zavrnil.

Kumer: Že dolgo je čas za predsednico
V SD-ju pa so presenečeni, poroča STA. Stranka ga je po besedah Dušana Kumra podpirala, kar se je izkazalo tudi pred tedni na glasovanju o razrešitvi. Kandidata za Gantarjevega naslednika bo stranka predlagala do septembra. "V Sloveniji je že dolgo čas za predsednico," je dodal.

Sajovic: Grenak pelin po podpori Gantarju
LDS se na kadrovske zadeve, ki za "gospodarski razvoj države niso usodnega pomena", trenutno ne bo ukvarjala, saj bo do Gantarjevega odstopa več kot dovolj časa za pogovore, je za MMC razkril predsednik poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic. Ta poteza je sicer pustila nekaj pelina v luči 46 glasov, s katero so prejšnji mesec poslanci ubranili njegovo funkcijo pred nezaupnico, se je pridušal.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je ocenil, da so njegovo stranko in njena opozorila podcenjevali. "Ideja mirnega prehoda v predčasne volitve spominja na retoriko, ki jo imajo zavezniške sile v Afganistanu," je dodal.

Za Jakoba Presečnika (SLS) ta poteza pomeni, da bo DZ tudi čez poletje imel stabilno vodstvo. Po mnenju Karla Erjavca (DeSUS) pa ta poteza še poglablja politično krizo ter je še en korak bližje predčasnim volitvam. O podpori Gantarjevemu nasledniku se še niso pogovarjali.

Koalicija naj interes države postavi v ospredje in čim prej omogoči predčasne volitve ter prekini shizofreno stanje, se je v imenu SDS-a odzval Jože Tanko. "Pahorjev Titanik se potaplja s svetlobno hitrostjo," je dodal.

Gantar bi moral odstopiti že zdavnaj, zdaj pa bo čez tri počitniške mesece brez kakršnega koli dela prejemal visoko plačo, se huduje predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. O podpori nasledniku se bodo v SNS-u opredelili, ko bo kandidat znan.

Pahor: Gantarjev odhod bi pomenil takojšnjo krizo
Predsednik vlade Borut Pahor se tokrat na vprašanja novinarjev ni odzval in Gantarjeve odločitve ni komentiral. Po seji vlade minuli četrtek je dejal, da sta se s predsednikom DZ-ja Pavlom Gantarjem "slišala, vsebina pogovorov pa ostaja diskretna". Takrat je Pahor želel, da bi Gantar zavoljo svoje "osebne integritete, človeške poštenosti in iskrenosti" delo predsednika DZ-ja opravljal do konca mandata. Ni pa ga motilo, da Gantar prihaja iz opozicijske stranke.

"Njegov odhod bi pomenil takojšnjo krizo, ker bi se s tem ustavil ne samo zakonodajni del obveznosti v DZ-ju - v kolikor te niso tekoče narave - ampak tudi vsi vnovični predlogi vlade, ker o njih v nekaterih slučajih odloča samo predsednik DZ-ja sam. Je hkrati namestnik predsednika države in nekaterih svojih obveznosti ne more delegirati podpredsednikoma. Torej bi bile potrebne vnovične volitve. Taka država, kot je Slovenija, mora v taki situaciji vse nepotrebne politične dogodke do naslednjih predčasnih volitev dati stran, ker to samo ustvarja entropijo in dodatne obremenitve, ki jih ne potrebujemo," je dejal Pahor.

Širci, Pavlinič Krebsovi in Radićevi tudi uradno prenehale funkcije
Poslanci so se seznanili z odstopom treh ministric iz vrst Zaresa, Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca, s čimer so jim funkcije tudi uradno prenehale. Nekdanje ministrice so pred poslanci še zadnjič spregovorile - zahvalile so se za sodelovanje in izrazile obžalovanje, da svojih nalog niso mogle izpolniti v celoti.

Takoj ko so se poslanci seznanili z odstopom Majde Širca, se je ta vrnila v poslanske klopi in že sodeluje na seji. Posledično se je iz parlamenta poslovil Vito Rožej, ki je bil nadomestni poslanec med Širčinim ministrovanjem.

Gospodarsko ministrstvo bo po novem vodil Mitja Gaspari, sicer minister za razvoj; ministrstvo za kulturo bo prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu; ministrstvo za javno upravo pa bo vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

"Arbitražni sporazum je ena najboljših odločitev"
Poslanci so sejo nadaljevali s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Borutu Pahorju. Jože Tanko iz SDS-a je uvodoma napovedal, da v poslanski skupini premierju ne bodo zastavili vprašanj, saj naj v preteklosti ne bi dobili odgovorov na zastavljena vprašanja.
Zmago Jelinčič (SNS) je predsedniku vlade Borutu Pahorju zastavil vprašanje o arbitražnem sporazumu: "Ali je res, da se nameravate odreči arbitraži?" Premier Pahor je odgovoril, da gre za pomembno vprašanje in da "je bila odločitev, da v tem mandatu poskušamo rešiti 18 let stari spor, ena najboljših". "To je naložba v iskreno prijateljstvo in zlasti v dobro sosedstvo," je dejal. Zagotovil je, da v ozadju ni nič takega, kar ne bi bilo znano javnosti.

Prejšnji torek sem vodji poslanske skupine SD in predsedniku gospodu Potrču sporočil svojo odločitev in zaprosil, da do današnje seje koalicija predlaga kandidatko ali kandidata za to mesto. To se do danes ni zgodilo, zato bom odstopno izjavo vložil 1. septembra 2011. Hvala lepa za pozornost in da ne bo nesporazuma, do tedaj opravljam to delo tako, kot da bi ga opravljal še nadaljnjih 100 let.

Pavel Gantar