Cerar meni, da njegova ekipa dela dobro, zato je ne namerava menjati. Foto: Borut Živulović/BoBo
Cerar meni, da njegova ekipa dela dobro, zato je ne namerava menjati. Foto: Borut Živulović/BoBo

Cerar je na novinarski konferenci izrazil tudi sožalje vsem družinam žrtev sobotne nesreče in zaželel hitro okrevanje vsem ponesrečenim. Obenem se je zahvalil tudi vsem intervencijskim službam za njihovo strokovno in ustrezno posredovanje.

Karl Erjavec
Erjavec je odločitev premierja pričakoval. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vlada ostaja v isti sestavi
Cerar stoji za svojo ekipo

Prioriteta za to leto je po njegovih besedah nadaljnje izboljšanje življenjskega standarda ljudi. Zato letos pričakuje ključne premike v zdravstvenem sistemu, kot je npr. redčenje čakalnih vrst, prioriteta pa bo tudi sistem dolgotrajne oskrbe, je naštel.

Med prednostne naloge po besedah premierja sodi tudi zmanjševanje sodnih zaostankov in približevanje širše državne uprave državljanom. Hkrati je poudaril še splošno okoljsko naravnanost vlade in za letos napovedal davčno reformo, v okviru katere želijo zmanjšati stroške dela, ter prenovo delovne zakonodaje. To naj bi Slovenijo naredilo privlačnejšo za tuje vlagatelje, država pa mora še naprej ostati odprta navzven, je poudaril.

V povezavi s prebežniško krizo je povedal, da bo Slovenija v njej še naprej humanitarna in solidarna, letos pa bodo vse napore vlagali v varnost ljudi. Ogniti pa se ni mogel infrastrukturi, kjer je posebej omenil posodabljanje železniške infrastrukture in gradnjo drugega tira kot prednostni nalogi. Napovedal je tudi vlaganje v cestno infrastrukturo in njeno obnavljanje.

Dotaknil se je tudi energetske obnove stavb, kjer se po njegovem mnenju skrivajo številni multiplikativni učinki, zato je treba to priložnost izkoristiti.

Cerar: Mi smo razkrili stare nepravilnosti
Na novinarsko vprašanje, kako bo vlada opravljala svoje delo po eroziji zaupanja, je odvrnil, da sprejemajo upravičene kritike in napake tudi odpravljajo. "Če pa te kritike izraža neki subjekt, ki je veliko bolj neetičen, kot smo mi, ki napake, če jih odkrijemo, priznamo in tudi odpravimo, potem se mi take kritike zdijo nelegitimne," je dejal in ponovil, da je ta vlada tista, ki je vse te nepravilnosti tudi razkrila.
Ob tem je dodal, da ne more oceniti, kako bodo potekala pogajanja s socialnimi partnerji, saj jih še ni bilo. Poudaril je, da še naprej zaupa ministricama za zdravje in kulturo, pri čemer je pri zadnji mnenja, da z nekaterimi kadrovskimi spremembami lahko doseže cilje, ki so si jih zadali. Priznal pa je, da je v Sloveniji težko najti kakovosten kader za delo v politiki.

Erjavec: Cerar bi si do konca mandata lahko še premislil
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je odločitev Cerarja, da ne bo menjal ministrske ekipe, pričakoval. Ob robu današnje seje izvršnega odbora stranke je dejal, da bo DeSUS še naprej konstruktiven člen vlade, saj si ne želijo politične krize. Tudi z uresničevanjem koalicijskega sporazuma so za zdaj zadovoljni.

Predsednik vlade je očitno zadovoljen z delom ministrov, tudi tistih iz DeSUS-a, je povedal prvak stranke. Se pa Erjavcu zdi mogoče, da bo Cerar čez čas ponovno opravil posvet in ocenil, ali bo ministrsko ekipo ohranil vse do konca mandata.

Na posvetu, vsaj v delu, ki se ga je udeležil tudi Erjavec, so po njegovih besedah sicer po večini obravnavali delo ministrov, ne pa afer, s katerimi se je v preteklih tednih ukvarjala javnost.

Možnost rekonstrukcije je bila
Predsednik vlade Miro Cerar je preučil poročila, ki so mu jih o svojem delu poslali ministri, nato je z njimi še opravil pogovore, čeprav je pred novim letom še napovedoval možnost rekonstrukcije vlade, pa do tega najverjetneje ne bo prišlo.

Vlado so zadnje mesece pretresale afere, najbolj sta bila na udaru zaradi neupravičenega prejemanja dodatkov za stalno pripravljenost minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Cerar je sicer omenjenima ministroma stopil v bran.

Redkobesedni ministri
Večina ministrov se je ob prihodu izognila novinarjem. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je v izjavi dejal le, da pričakuje potrditev programa in prioritet vlade za letošnje leto, glede možnosti rekonstrukcije vlade pa mora po njegovih besedah končne odgovore dati premier.

Židan je Cerarju prioritete ministrstva predstavil v petek. Na področju kmetijstva, gozdarstva, prehrane in ribištva so v preteklih obdobjih ponovno imeli gospodarsko rast, z letošnjimi ukrepi pa želijo to obdržati.

Popoldne se bo sešel tudi izvršni odbor DeSUS-a. Njegov predsednik Karl Erjavec bo o aktualnih političnih dogodkih spregovoril v predvideni izjavi novinarjem.

Cerar je na novinarski konferenci izrazil tudi sožalje vsem družinam žrtev sobotne nesreče in zaželel hitro okrevanje vsem ponesrečenim. Obenem se je zahvalil tudi vsem intervencijskim službam za njihovo strokovno in ustrezno posredovanje.

Vlada ostaja v isti sestavi
Cerar stoji za svojo ekipo