Očitki o političnih pritiskih na nadzorni svet SDH-ja  so po Cerarjevem mnenju povsem zgrešeni. Foto: BoBo
Očitki o političnih pritiskih na nadzorni svet SDH-ja so po Cerarjevem mnenju povsem zgrešeni. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Novakova meni, da je Cerar končno pokazal, da ima hrbtenico. Foto: BoBo
false
Končna odločitev je na SDH-ju , zato je bil ustanovljen, pravi Erjavec. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Andrej Šircelj
Šircelj meni, da je vse cincanje okoli prodaje Telekoma podjetju zbilo ceno. Foto: BoBo
false
Židan je prepričan, da njihova dejanja niso zbila cene delnice Telekoma. Foto: BoBo
Cerarjev politični pritisk na nadzornike SDH-ja

Premier je v izjavi za medije po posvetu v poslanski skupini SMC-ja poudaril, da je bila sredina odločitev nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) velik korak naprej pri odločanju o prodaji. Tudi v poslanski skupini SMC-ja po njegovih besedah stojijo za tem, da se postopek nadaljuje, kot je zastavljen.

.
O informaciji, da naj bi Cinven v torek z dopolnilom k ponudbi želel znižati ceno delnice, pa je dejal, da s tem ni uradno seznanjen. Poudaril pa je, da bo treba preveriti, ali takšna ponudba dejansko obstaja.

Če bi ob dejstvu, da so nadzorniki SDH-ja odločali o veljavni ponudbi, prišle neke dodatne ponudbe, bi bili po Cerarjevi oceni to "nesprejemljivi manevri". Lahko bi šlo celo za "neke vrste izsiljevanje", v kar pa SDH ne bi smel privoliti, je še poudaril premier.

Novakova bi račun izstavila SD-ju in DeSUS-u
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je v svoji izjavi za javnost izrazila upanje, da bo Telekom prodan po prvotno ponujeni ceni. "Cinven je dal zavezujočo ponudbo, menimo, da mora pri tem ostati," je dejala in odločitev holdinga ocenila kot pravilno.

"Upamo, da bo Telekom prodan po ceni, kot je bila dogovorjena 20. maja, in da bodo tako nekateri izgubili svoje bankomate," je dejala. Po njenih besedah sta SD in DeSUS z zaviranjem prodaje pripomogla k znižanju cene podjetja, s čimer sta Sloveniji povzročila okrog 260 milijonov evrov škode in bi jima bilo treba izstaviti račun.

Glede kritik Cerarja, ki je nadzornike pred sredino sejo pozval, naj Telekom prodajo, je Novakova odgovorila, da je premier v tej točki "vendarle pokazal, da ima hrbtenico, da je to treba izvesti do konca".

Za Erjavca gre le za taktiziranje, upa na pregledno končno odločitev
Prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu pa se ne zdi dobro, da se ponudba Cinvena med postopkom prodaje ves čas spreminja. "Mislim, da je prav, da se ponudbe ne spreminjajo, je pa na nadzornem svetu SDH-ja velika odgovornost, ker gre za prodajo največjega telekomunikacijskega podjetja v Sloveniji," je dejal.

Tako upa, da bodo nadzorniki SDH-ja končno odločitev sprejeli pregledno in zakonito ter da bodo ugotovili, ali je ponujena cena za Telekom primerna. Pomembno se mu zdi tudi, ali bo Cinven še naprej razvijal podjetje in tehnologijo ter ustvarjal nova delovna mesta.

Na vprašanje, ali gre pri odzivu Britancev, da po njihovem razumevanju njihova ponudba ni bila sprejeta, za taktiko, je dejal, da "je pri takšnih pogajanjih vedno prisotna taktika, strategija, vendar je na nadzornikih SDH-ja odgovornost, da sprejmejo najboljšo možno rešitev".

Soline bodo morale biti zaščitene
Odločitev, ali bo Telekom prodan ali ne, je zdaj po njegovih besedah na holdingu, saj je bil ustanovljen prav s tem namenom. Pojasnil je, da je vlada na njihovo zahtevo prav tako sprejela dodatno zahtevo, in sicer, da se ob morebitni prodaji Telekoma zaščitijo Soline. V končni pogodbi bo moralo pisati tudi, da sedež Telekoma ostaja v Ljubljani, je potrdil. V nasprotju z Novakovo pa meni, da premierjev poziv nadzornikom na tej stopnji ni bil primeren.

Glede izjave, da sta s SD-jem povzročila Sloveniji veliko škodo in bi jima morali izstaviti račun, pa je Erjavec dejal, da se gre Novakova "čisto politiko". "Ona pač izkorišča to retoriko zlasti za napad na določene stranke. Vemo, da ji gre posebej 'na jetra' DeSUS," je še dejal.

Šircelj: Nižanje cene premoženja
Sprenevedanje, cincanje ali igranje pingponga, vse to vpliva na tuje vlagatelje, na verodostojnost države in vlade ter na ceno delnic, pa je v izjavi za medije ocenil poslanec SDS-a Andrej Šircelj.

Pri pogajanjih mora biti po Šircljevih besedah vedno enakopraven odnos med kupcem in prodajalcem. Spomnil je, da je bilo vnaprej znano, o čem bo nadzorni svet v sredo odločal, in dodal, da so poznejše dopolnitve seveda mogoče, vendar pa bi si za to tudi prodajalec moral vzeti nekaj časa.

Sredina odločitev nadzornega sveta je zato po njegovi oceni razumljiva, potezo Cinvena, ki je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu, pa je označil za nenavadno.

Šircelj sicer meni, da je ta prodaja pod velikim vplivom medijev in politike. Tudi politična dejanja nekaterih koalicijskih strank in vlade na splošno ne prispevajo k višji ceni delnic Telekoma Slovenije, ampak prej nasprotno. "Vsa ta evforija, včasih celo politična histerija in sprenevedanje ne koristijo celotnemu procesu," je poudaril.

Spomnil je, da je 15 podjetij za prodajo predlagala že vlada Alenke Bratušek, kar sta podprla tudi SD in DeSUS. Če svoje stališče v enem letu spremenijo, na to drugi vlagatelji gledajo "milo rečeno, z začudenjem", je še pristavil.

Židan je prepričan, da niso zbijali cene
Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je navedbe, da so s svojim nasprotovanjem prodaji ter z afero Veberkom pripomogli k znižanju cene podjetja, označil za napačne. "Vemo, da tisti, ki želijo prodati ali celo razprodati Telekom, uporabljajo razne argumente," je dejal.

Pri prodaji so po njegovih besedah sporni cena, državni prevzem tveganj, nejasnost glede strateškosti in domnevno dogovarjanje dveh potencialnih ponudnikov. SDH pa je v sredo po Židanovem mnenju odločil tako, da ni nič odločil.

Prepričan je, da nadzorniki niso imeli popolnih informacij, zraven pa sta nanje pritiskala še uprava SDH-ja ter premier, kar se mu ne zdi prav. "Če ministri na vladi niso imeli poguma odločati in so odgovornost prenesli na ljudi, ki odgovarjajo s svojim premoženjem, to ni dobra pot politike," je dejal.

Dodal je še, da bo svoje mnenje glede prodaje Telekoma povedal tudi v petek na seji vlade, če se bo Telekom znašel na dnevnem redu, sicer pa o tem na vladi ne bo govoril.

Cerarjev politični pritisk na nadzornike SDH-ja