Podpredsednik SMC-ja Brglez je prepričan, da bo v DZ tudi po morebitni razrešitvi Vebra obstajala zadostna večina za to, da bodo lahko sprejemali zakonodajo. Foto: BoBo
Podpredsednik SMC-ja Brglez je prepričan, da bo v DZ tudi po morebitni razrešitvi Vebra obstajala zadostna večina za to, da bodo lahko sprejemali zakonodajo. Foto: BoBo
Andrej Osterman, Dobran Božič, Janko Veber, primopredaja poslov načelnika Generalštaba SV-ja
Ministru Vebru se izteka mandat obrambnega ministra. Foto: BoBo
SD, Matjaž Han, Dejan Židan, Janko Veber
SD ministru Vebru stoji trdno ob strani. Foto: BoBo
Mučno razreševanje zadeve Telekom
Studio ob 17h: Aktualno politično dogajanje
Cerarju se mudi z razrešitvijo Vebra
Cerar bo predlagal razrešitev ministra Vebra

Cerar Vebru očita objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje Obveščevalno-varnostni službi.

V kabinetu predsednika DZ-ja Milana Brgleza so potrdili, da Cerar prosi, da se o tem odloča v najkrajšem času. Izredna seja je po Brglezovih pojasnilih najhitrejša pot, izpeljali pa bi jo lahko po velikonočnih praznikih.

Veber: Izpolnil sem svojo dolžnost
Veber v odzivu na razrešitev pravi, da ima Cerar pravico to predlagati, sam pa ima pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če bo Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. "Moja vest je čista," je dodal. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost.

Tudi premier in drugi ministri bi se morali vprašati, ali so opravili vse, kar od njih zahteva pomembnost in kompleksnost te prodaje, opozarja Veber.

Predsedstvo stranke SD se bo sestalo jutri. "Odločitev bo pomembna za nadaljnji razvoj dogodkov. Prepričan sem, da bo šla v smer učvrstitve stranke," dodaja Veber.

Svoj prav lahko brani pred poslanci
Poslovnik DZ-ja ne določa roka glasovanja za razrešitev ministra. Praviloma se glasovanje uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika parlamenta.

Minister ima na seji pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Razrešen je, če večina navzočih poslancev glasuje za. S tem mu preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra. Predlog za novega ministra mora predsednik vlade v DZ vložiti najpozneje v desetih dneh ali pa se odločiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam oziroma jo poveril drugemu ministru. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče tri mesece.

Sklicevanje na koalicijsko pogodbo
Predsednik vlade Miro Cerar je že v ponedeljek pojasnil, da minister Janko Veber zaradi netransparentnega ravnanja ob naročilu analize posledic prodaje Telekoma Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ne more več opravljati ministrske funkcije in mu predlagal, naj poda odstopno izjavo.

A so odločitev Vebra, da ne bo odstopil, podprli na kolegiju predsednika SD-ja Dejan Židana in Cerarja pozvali k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki med drugim predvideva, da mora premier ministra najprej opozoriti, če meni, da ne ravna pravilno. "Edino tako je mogoče državo varovati pred politično krizo," je dejal Židan.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, sicer danes edina članica vlade iz vrst SD-ja, ki trenutno ni na dopustu, Vebrovih odločitev ni želela komentirati, češ da njeno osebno mnenje v tem trenutku ni relevantno. Na vprašanje, ali ji bo žal, če SD izstopi iz vlade, pa je odgovorila, da bo to odločitev organov stranke oziroma kolektivna odločitev. Sama si želi nadaljevati delo.

Vodja SD-jevih poslancev Matjaž Han pa se ne boji morebitnega odhoda v opozicijo. Spomnil je, da je že bil v stranki, ko je ta bila v opoziciji, po štirih letih opozicijske vloge pa jim je uspelo zmagati na volitvah. "Od naše stranke se vedno pričakuje državotvornost, načelno držo." Veber je po njihovi presoji ravnal zakonito in odgovorno. Tudi Han omenja koalicijsko pogodbo in meni, da bi jo morali znova prebrati, in "ne le takrat, ko kateri stranki odgovarja". Upa pa, da si načelnosti ne razlaga vsak drugače. Sam si jo razlaga tako, da so vsi ministri enaki.

"Pogodba ni nad zakonom"
Poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič pa opozarja, da bo mogoče tolmačiti, da je koalicijska pogodba nad zakonom. Po njenem mnenju so v primeru Veber takšne nezakonitosti, da ni mogoče ravnati drugače. Poslanci SMC-ja v celoti podpirajo odločitev predsednika vlade, da Vebra pozove k odstopu. Zdaj je na potezi SD. V SMC-ju po besedah Kozlovičeve želijo, da SD ostane v koaliciji, predlog predsednika vlade pa pomeni samo, da naj podajo ime novega ministra.

Tudi Milan Brglez je kot podpredsednik SMC-ja komentiral dogajanje v koaliciji. Po njegovih besedah je kljubovanje koalicijskega partnerja odločitvam Cerarja nenavadno, sploh takrat, ko gre za kršitev zakonodaje in tako občutljivo temo, kot je odnos med vojaško in civilno sfero.

Vebra čaka razrešitev
Za razrešitev Vebra naj bi glasovala večina poslancev, saj bodo glas za razrešitev prispevali v NSI-ju, neuradno pa tudi v ZaAB-ju in SDS-u. V koalicijskem DeSUS-u bodo sicer o tem odločali jutri.

Če bo Janko Veber razrešen, se bo lahko vrnil na svoj stolček v parlamentu, ki ga je sicer po njegovem odhodu v vladno ekipo zasedel Franc Križanič.


Erjavec Židanu: Poiščite zamenjavo

Predsednik stranke Karl Erjavec svetuje SD-ju, naj poiščejo ustrezno zamenjavo, saj se mu zdi, da Vebrovo dejanje ni bilo zakonito. "Zadeva dejansko je na meji. Če bi sam opravljal funkcijo ministra za obrambo, ne bi dal takšnega naročila Obveščevalno-varnostni službi," je povedal. Meni, da je Veber zaradi neizkušenosti podlegel pasti znotraj ministrstva za obrambo. Po njegovih besedah imajo v SD-ju druge dobre kadre - ne nazadnje je funkcijo ministrice za obrambo dobro opravljala Ljubica Jelušič.

Meni, da so v stranki trenutno v "čustveni situaciji", ko jo bodo prespali, pa se ne bo "nič groznega zgodilo". Če pa bi vendarle odšli iz koalicije, Erjavec misli, da to ne bo vplivalo na politično stabilnost, saj imata SMC in DeSUS v DZ-ju zadostno večino. Možnosti, da bi se koaliciji pridružila katera druga stranka, pa ne vidi - predsednica ZaAB je namreč v kazenskem postopku, z NSi-jem pa imajo nasprotujoče si poglede glede privatizacije.

Tudi podpredsednik DeSUS-a poslanec Tomaž Gantar ne verjame, da bo SD izstopil iz vlade in bi bila zato koalicija ogrožena. Po njegovih besedah si bo SD poskušal najti častni izhod iz nastalega položaja. Spomnil je na to, da so tudi v SD-ju že večkrat rekli, da vlada ali država ne more biti talec enega ministra. "Tu bo moral svojo vlogo do konca odigrati tudi SD in predlagati novega kandidata za obrambnega ministra," je dejal Gantar.

Mučno razreševanje zadeve Telekom
Studio ob 17h: Aktualno politično dogajanje
Cerarju se mudi z razrešitvijo Vebra
Cerar bo predlagal razrešitev ministra Vebra