Interpelacijo proti ministru Vebru bosta vložili NSi in SDS. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Interpelacijo proti ministru Vebru bosta vložili NSi in SDS. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jože Tanko
Tanko (SDS) meni, da je Veber OVS "sprivatiziral" v strankarske namene, tudi s kadrovanjem v njeno sestavo. Foto: BoBo
Tonin
Tonin je prepričan, da je minister deloval nezakonito. Foto: BoBo
Veber med Cerarjem in interpelacijo
Interpelacija zoper ministra Vebra že spisana


Premier Miro Cerar naj bi svoje dokončno stališče glede morebitne razrešitve obrambnega ministra Janka Vebra predvidoma sporočil v ponedeljek po koalicijskem vrhu. Opozicijski stranki SDS in NSi bosta z vložitvijo interpelacije počakali do poldneva istega dne.
Interpelacijo stranki napovedujeta tudi zaradi "objektivne in politične odgovornosti za delovanje in ravnanje OVS, kar je povzročilo izgubo zaupanja v zakonitost dela OVS in integriteto tako OVS kot samega ministrstva za obrambo".

Prvopodpisana poslanca Matej Tonin kot Jože Tanko pričakujeta "trezno presojo" predsednika vlade. Cerar po Toninovem mnenju druge možnosti, kot da odslovi Vebra, sploh nima, saj gre za vprašanje pravne države. Možno je sicer izsiljevanje koalicijskega SD-ja, a če bi predsednik vlade na to pristal, bi pokazal svojo šibkost, je dodal Tonin.
Tanko ocenjuje, da bi Cerar že moral ukrepati. Po njegovem mnenju se s zavlačevanjem verjetno pričakuje, da bo na afero Veber padel prah kakšne druge afere in bo tudi politična javnost na Vebrova ravnanja malo pozabila.
Stranki Vebru očitata, da si je z naročilom zbiranja podatkov in informacij o prodaji Telekoma Slovenije pridobil informacije za zasebne oziroma strankarske namene, s tem pa zlorabil Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo.
Menijo, da je kršil 32. člen zakona o obrambi, ki našteva naloge OVS na obveščevalnem, protiobveščevalnem in varnostnem področju, med njimi pa ni podlage za omenjeno zbiranje podatkov. Tako pisci interpelacije navajajo, da se je s privatizacijo Telekoma v OVS-ju ukvarjalo več sektorjev. Najbolj pa po besedah Tonina bode v oči angažiranje obveščevalnega in protiobveščevalnega sektorja, ki imata pooblastilo za prikrite metode in sredstva.
Poslovanje na podlagi dokumentov
Vebru gredo še očitki o zavajanju parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami in javnosti, saj da je vse do 23. marca zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma na podlagi njegovega naročila pripravila OVS, "čeprav je vedel, da to ni res". Obveščevalno-varnostne službe namreč ves čas poslujejo na podlagi dokumentov, to pa zato, da je njihovo delo preverljivo in da se v vsakem trenutku lahko ugotovi, kdo od posameznikov oziroma kateri del službe je odgovoren za posamezni del dokumenta, je spomnil Tonin.
Zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb v 32. členu nalaga dolžnost sodelovanja s parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb vsem državnim organom. "Ker pa so se v Obveščevalno-varnostni službi zavedali prekoračitve pooblastil, je njen generalni direktor Gorazd Rednak ministru za obrambo Janku Vebru o ugotovitvah poročal samo ustno," menijo pisci interpelacije.
Zaupni javno dostopni podatki
Tonin je tako danes pripomnil, da je nenavadna praksa, da OVS ne izdeluje pisnih poročil. Sprašuje se tudi, zakaj so obveščevalci na dokumente sprva dali oznako zaupno, če pa so zbirali samo javno dostopne podatke.

Tanko ocenjuje, da si je Veber takšno ravnanje lahko privoščil zato, ker je strankarsko kadroval osebje v OVS. Po njegovem mnenju je ministrova težava, da v tej zadevi ne gre le za njegovo objektivno, pač pa tudi subjektivno odgovornost, ker je zbiranje podatkov naročil on sam, celo zavedajoč se, da je kršil zakonodajo. Spomnil je na tudi na znana stališča Vebra in SD-ju glede privatizacije. Tudi Tonin Vebru očita, da je s kadrovskimi menjavami začel "privatizirati OVS za osebne namene".

Zagotavljanje varnosti v tujini
Minister za obrambo in OVS bi po prepričanju Tonina morala vse svoje sile usmeriti v zagotavljanje varnosti naših vojakov na misijah v tujini. Obstajajo namreč poročila, da se v zadnjem času s sirskega in iraškega bojišče vrača ogromno džihadistov, ki so sodelovali na strani t. i. Islamske države. Ti džihadisti imajo s strani predstojnikov navodilo, da ukrepajo zoper tuje sile v državah, kamor se vrnejo, je povedal Tonin.

Veber o odstopu ne razmišlja
Minister Veber je sicer v izjavi ob podpisu pogodbe, s katero bo letalo falcon prevažal organe za presaditev, ponovil, da o odstopu ne razmišlja. Čeprav se je ta teden s Cerarjem večkrat srečal ob raznih obveznostih, se o tej temi pogovarjata, "ko je za to čas". S Cerarjem sta dogovorjena, da se bosta slišala, in ko bo Cerar bo ocenil, da se lahko mirno usedeta, se bo na ta pogovor odzval.

Da je SD osamljena v nedvoumni podpori Vebru, je sicer pokazalo četrtkovo soočenje predstavnikov parlamentarnih strank na Tarči. Tudi v koalicijskima SMC-ju in DeSUS-u namreč priznavajo, da dvomi v pravilnost Vebrovih ravnanj obstajajo. Odločitev o njegovi ministrski usodi prepuščajo premierju, pred katerim pa je težka naloga. Veber sicer ne vidi razloga, da bi prišlo do odhoda SD iz koalicije.




Veber med Cerarjem in interpelacijo
Interpelacija zoper ministra Vebra že spisana