Veber koalicije očitno ne bo postavil na hud preizkus. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Veber koalicije očitno ne bo postavil na hud preizkus. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je prepričan, da Veber ni storil ničesar nezakonitega, zato tudi ni razloga, da bi se do Cerarjeve odločitve kakor koli izrekali o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. "Še več, menimo, da je bilo njegovo ravnanje ne samo zakonito, temveč odgovorno," je prepričan Han.

V katero smer pa gredo premierjeve najnovejše ugotovitve, vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer po današnjem sestanku koalicije ni razkrila, je poročal Radio Slovenija. Cerar sicer potrebuje še nekaj dodatnih pojasnil od obrambnega ministra, s katerim se bo, kot kaže, v teh dneh vnovič tudi usedel za skupno mizo.

Premier išče odgovora na dve ključni vprašanji: zakaj je minister Veber naročil analizo prodaje Telekoma obveščevalno-varnostni službi in kakšno podlago za to je imel. V koaliciji poudarjajo, da je pomembno zadevi priti do dna, zato ne problematizirajo, da si je premier vzel nekoliko več časa. Če pa se bo pokazalo, da je Veber prekoračil pooblastila in bo moral zapustiti položaj, koalicija ne bo razpadla. Vsaj tako je bilo danes razumeti vodje poslancev koalicijskih strank Kustec Lipicerjevo, Franca Juršo in Hana.

A Han se je čez dan vseeno malce povlekel nazaj. Izjavo, da "država ni ujetnik nobenega ministra", po njegovih besedah "ne gre postavljati v kontekst namigovanj in špekuliranj glede odločitve ter stališča SD-ja do naših nadaljnjih korakih glede sodelovanja v koaliciji".

Tonin: Preusmerjanje pozornosti
Omenjanje vedno novih dokumentov v zvezi z analizo učinkov morebitne privatizacije Telekoma Slovenije pa je po mnenju Mateja Tonina (NSi) zgolj "preizkušena taktika", s katero se skuša preusmeriti pozornost od tega, da Veber ni imel nobenih pooblastil za svoje ravnanja. S tem se je odzval na informacijo, da bo Veber Cerarju v prihodnjih dneh predstavil še en dodaten dokument obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo.

Vendar pa Tonin na podlagi Hanove izjave sklepa, da ne gre za nov dokument in da je ta dokument pooblaščena skupina našla že ob nadzoru in njegovo vsebino vključila v zapisnik, ki ga je dostavila predsedniku vlade. Ta ima tako po besedah Tonina vse dokaze, da je Veber naročil nekaj, za kar ni imel zakonske podlage. Ob tem je dodal, da bi komisija utegnila odkriti še kakšen obremenilen dokument.

Sicer pa trenutne komentarje iz koalicijskih vrst Tonin razume kot "mehčanje pozicije" in kot pripravo na to, da bi Veber kljub vsemu moral oditi. Zavrnil pa je možnost, da bi SD v koaliciji nadomestil NSi, in sicer zlasti zaradi programskih razlik.

Tonin je komentiral tudi ovadbo, ki sta jo zoper njega vložila nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob in nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Ludvik Zvonar. Branil se bo "zelo enostavno", saj da ima za vse stvari, ki jih je počel, sklep komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.