Po mnenju predsednika SDS-a bi poleg Vebra moral odstopiti tudi direktor obveščevalno-varnostne službe. Foto: BoBo
Po mnenju predsednika SDS-a bi poleg Vebra moral odstopiti tudi direktor obveščevalno-varnostne službe. Foto: BoBo

Predsednik SDS-a se je odzval na dogajanje okoli obrambnega ministra Janka Vebra, ki ga je premier pozval k odstopu. Janša je sicer prepričan, da tehnično takšnega položaja sploh ne bi smelo biti, saj bi moral predsednik vlade imeti pristojnost, da ministra razreši kar sam.

SDS še ni odločil, kako bo glasoval o predlogu za Vebrovo razrešitev, vendar ga najverjetneje ne bodo podprli. Janša ob tem opozarja, da je to stvar koalicijske večine, saj premier ne more pričakovati, da bo z glasovi opozicije menjal ministra, ki ga ena izmed koalicijskih strank podpira.

Odstopiti bi moral tudi direktor OVS-ja
Ponovil je, da bi Veber po njegovem mnenju moral sam odstopiti, saj je kršil zakon. Nezakonito ravnanje pa je, tako Janša, priznal tudi direktor obveščevalno-varnostne službe Gorazd Rednak, ki bi po Janševem mnenju tudi moral odstopiti.

Janša pa je bil kritičen tudi do SD-ja, ki je po njegovih besedah zahteval odstop obrambnega ministra v primeru Depala vas, zdaj pa "nadzor OVS-ja nad privatizacijo Telekoma razglaša za povsem normalno stanje". Tu gre po mnenju Janše za bumerang dvojnih meril.

Tega je po njegovem mnenju doživel tudi SMC, ki zdaj upravičeno zahteva menjavo ministra, ki je kršil zakon, obenem pa je pred tedni zagovarjal ministra Klemenčiča, "ki je po dokončni sodbi vrhovnega sodišča kršil ustavo".

Janša kritičen do menjave ministrov
Janša pa obenem meni tudi, da nastali položaj odvrača vlado od reševanja nakopičenih težav, saj bo vlado preusmeril v politično nestabilnost in verjetno resen končni zaplet s privatizacijo. "Očitno čas za resno delo vlade ne bo nikoli nastopil. Hitrost menjave ministrov se zdaj povečuje iz enega na mesec na dva na mesec, potem bo pa verjetno sledila tedenska menjava ministra in se bo koalicija ukvarjala zgolj še sama s sabo."