Cerar je napovedal uveljavitev arbitražne odločbe v roku treh mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Cerar je napovedal uveljavitev arbitražne odločbe v roku treh mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar pred vlakom za drugi tir
Vladi je uspelo z zakonom o drugem tiru. Foto: BoBo

Ta pogajanja z Madžari so še v teku, vendar v sklepni fazi. Jasno je, da ne bo šlo tukaj za nobene lastniške dele v Luki Koper, pri železnicah ali čemer koli podobnem. To, kar se je veliko govorilo, z neresnicami strašilo ljudi.

Cerar

Premier Miro Cerar se je v pogovoru za Odmeve z voditeljico Rosvito Pesek dotaknil več aktualnih političnih tem: odnosov s Hrvaško, svežega referenduma o zdravstvu in minulega o drugem tiru, financiranja zasebnega izobraževanja ter demografskega sklada, ki še naprej deli koalicijo.

Sveže vloženo pobudo za začetek referendumskih postopkov o zdravstveni dejavnosti je obžaloval, saj uveljavitev zakona ustavlja; celovita zdravstvena reforma pa je eden od prioritet obstoječe vlade. Cerar namreč verjame, da bo zakon izboljšal nadzor in s tem kakovost zdravstva, pri tem pa ne bo omejeval koncesionarjev.

"Pobuda kaže, da si nekdo očitno spet želi političnih točk ali razprave, da bi le preprečil uveljavitev zakona," je dodal. "Na področju zdravstva je predvsem pomembno, da izvajamo politike, ki bodo skrajšale čakalne vrste in še naprej organizirale javno zdravstvo, da bo delovalo optimalno," je izjavil Cerar.

Demografski sklad: optimizma ni
Na ponedeljkovem koalicijskem vrhu stranke niso bile soglasne glede demografskega sklada. Po Cerarjevem mnenju DeSUS predlaga nesprejemljiv koncept, saj bi bile v skladu tudi strateške naložbe države. Optimizma po vrhu ni bilo, a Cerar napoveduje nadaljnja "soočanja stališč" in izid, ki ne bo svetovni unikum.

Financiranje zasebnega šolstva
Koalicija prav tako še ni našla kompromisa o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero namerava vlada uresničiti ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva. V SMC-ju so namreč ostali osamljeni v podpori predlogu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi se obvezni del javno veljavnega programa v zasebnih osnovnih šolah financiral stoodstotno, razširjeni program pa 85-odstotno. Če je za stranki SDS in NSi ta delež prenizek, pa je za DeSUS previsok, SD pa SMC-ju očita "pomik v desno".

Cerar obžaluje, da nekateri nočejo spoštovati odločbe ustavnega sodišča. SMC bo šel po ustavni poti in ravnal v korist javnega šolstva, je napovedal, pri čemer ni izključil sodelovanja z opozicijo. "Kdor koli se bo pridružil rešitvi, ki jo bomo verjetno zastopali v prihodnjih dnevih ali tednih, in če se jih bo nabralo dovolj, bo zakon sprejet," je dejal Cerar. Tudi sprememba ustave je zanj še vedno možna.

Vloga Madžarske
Po nedeljskem referendumu, na katerem so volivci potrdili zakon o drugem tiru, pa je Cerar povedal, da pogajanja z Madžarsko glede njene vloge pri gradnji in financiranju projekta še potekajo. Zagotovil je, da bo sodelovanja s sosedo transparentno, dogovor z njo bo moral potrditi tudi DZ. Po premierjevih besedah bo gradnja drugega tira pomenila majhno obremenitev za davkoplačevalce, saj bo breme porazdeljeno na različne deležnike.
Uveljavitev arbitražne odločbe
V četrtek naj bi se Cerar v Zagrebu srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, a je slovenski premier srečanje odpovedal po govoru Plenkovića pred Generalno skupščino Združenih narodov. Tam je Plenkovič napovedal, da Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe in da je po mnenju Hrvaške tudi škodljiva za mednarodno pravo. Cerar obžaluje, da sestanka ne bo, a pod takimi pogoji zanj ni smiseln, poleg tega je Plenkovićev govor šel "prek vsake mere neke spodobnosti".

Napovedal je, da bo pri uveljavitvi arbitražne odločbe politiko vlade peljal mirno in stabilno naprej, pospešeno pa pripravljajo tudi potrebno zakonodajo. "Slovenska policija že od dneva izreka odločbe izvaja polni nadzor nad celotnim slovenskim morjem, ki ga je določila arbitražna določba," je še pojasnil Cerar. Na voljo so še trije meseci za pripravo na uveljavitev arbitražne odločbe, ki jih bo Slovenija po napovedi prvega moža vlade maksimalno izkoristila.
Celoten pogovor Cerarja za Odmeve:

Ta pogajanja z Madžari so še v teku, vendar v sklepni fazi. Jasno je, da ne bo šlo tukaj za nobene lastniške dele v Luki Koper, pri železnicah ali čemer koli podobnem. To, kar se je veliko govorilo, z neresnicami strašilo ljudi.

Cerar