Zastaranje Patrie ni dobro niti za pravno državo niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno, meni premier Cerar. Foto: BoBo
Zastaranje Patrie ni dobro niti za pravno državo niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno, meni premier Cerar. Foto: BoBo
false
Vinko Gorenak je zadevo Patria znova označil kot montiran in političen proces zoper predsednika SDS-a Janšo in stranko. Foto: BoBo
Podporniki Janeza Janše pred sodiščem po njegovi izpustitvi
Na pravosodnem ministrstvu protestnim zborovanjem ne nasprotujejo, vendar pa pravijo, da je pri tem treba upoštevati zakon, ki predvideva, da taka zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča ter s tem njegovemu nemotenemu delovanju. Foto: BoBo
Primeri na sodiščih padajo
Zastaranje primera Patria
Cerarjev odziv na zastaranje zadeve Patria

"Ni dobro za pravno državo, saj ne vemo, kakšen bi bil sodni epilog, ne nazadnje pa ni dobro niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno," je povedal ob robu današnjega odprtja Mednarodnega obrtnega sejma v Celju.

Napovedal je, si bo tudi zato skupaj s pravosodnim ministrom in celotno vlado prizadeval sprejeti vse tiste ukrepe, ki bi našo pravno državo naredili učinkovitejšo. Predvsem da bi ta delovala hitreje in da bi bila tudi v pomoč gospodarstvu.

"Še posebej na tem področju je namreč čutiti breme prepočasnih postopkov in administrativnih ovir, ki jih vlada začenja postopno odpravljati, kar pa je dolg proces," je ob obisku največjega slovenskega sejma obrtnikov in podjetnikov dejal Cerar.

Kritična točka neusklajenosti znotraj sodnega sistema
Ob tem je dodal, da se v Sloveniji številni odmevni sodni procesi dostikrat razvijejo tako, da po nekaj odločitvah v eno smer pride do nasprotne odločitve na višjih stopnjah, kar je v pravnem sistemu sicer predvideno in do neke mere normalno.

"A neusklajenost znotraj sodnega sistema je dosegla neko kritično točko, kar mora biti poseben izziv za sodstvo in tudi za druge pravosodne institucije. Vlada se bo v to v skladu s svojimi pristojnostmi zagotovo še dejavneje vključila," je še dodal premier.

Se bo tožilstvo še pritožilo?
Okrajno sodišče v Ljubljani je po tistem, ko je ustavno sodišče aprila soglasno razveljavilo vse sodbe v zadevi Patria in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, odločilo, da je proces zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča.

Tožilstvo ima osem dni časa, da se pritoži.

Gorenak obžaluje, da se obtožnica ni zavrnila
Po mnenju poslanca SDS-a Vinka Gorenaka je odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča o zastaranju procesa v zadevi Patria dobra z vidika, da so vsi trije obtoženi, Janez Janša, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, nedolžni.

Z vidika odločitve ustavnega sodišča pa bi bilo po njegovih besedah pravičneje in bolje, če bi okrajno sodišče zavrnilo obtožnico. Poudaril je namreč, da je ustavno sodišče v obrazložitvi povedalo, da ne gre za kaznivo dejanje in da je treba kakršno koli obtožnico zavrniti.

Pri tem je zadevo Patria znova označil kot montiran in političen proces zoper predsednika SDS-a Janšo in stranko.

Odbor 2014 jezen na pravosodno ministrstvo
Podporo Janši in kritiko sodstvu izrekajo tudi v Odboru 2014, ki za četrtek ob 17. uri napoveduje shod pred sodno palačo. Predstavnik odbora Aleš Primc pravi, da so prijavili shode, ki naj bi potekali ob četrtkih v septembru in oktobru, vendar jim ministrstvo za pravosodje kot lastnik zemljišča pred stavbo sodišča ne izda soglasja za organizacijo shodov.

Po njegovih besedah se minister za pravosodje Goran Klemenčič "zateka k diktatorskim prijemom in poskuša prepovedati shod".

Zborovanje na funkcionalni, ne javni površini
Na očitke pa so se že odzvali na pravosodnem ministrstvu, kjer so zatrdili, da trditve, da so prepovedali zborovanje Odbora 2014 pred poslopjem Okrožnega sodišča v Ljubljani, niso resnične.

Pojasnili so, da so jih konec avgusta s sodišča obvestili, da Skupina kazenska ovadba pripravlja več protestnih zborovanj neposredno pred vhodom sodišča na Tavčarjevi ulici v Ljubljani.

"Ker ne gre za javno površino, pač pa za funkcionalno zemljišče sodišča, ministrstvo kot upravljalec omenjenih zemljišč, na osnovi določil 2. odstavka 14. člena Zakona o javnem zbiranju ni izdalo soglasja," so zapisali. Vsi prejšnji shodi in zaprosila za dovoljenja so se namreč nanašali na javne in ne funkcionalne površine, zato ne gre za nobeno spremembo prakse, pač pa za spoštovanje zakona in ustave, zatrjujejo.

Dodajajo, da ministrstvo protestnim zborovanjem ne nasprotuje, vendar pa je pri tem treba upoštevati zakon, ki predvideva, da taka zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča ter s tem njegovemu nemotenemu delovanju.

Primeri na sodiščih padajo
Zastaranje primera Patria
Cerarjev odziv na zastaranje zadeve Patria