Primc pravi, da želijo preprečiti, da bi se to, kar se je dogajalo Janši, dogajalo še komu drugemu. Foto: BoBo
Primc pravi, da želijo preprečiti, da bi se to, kar se je dogajalo Janši, dogajalo še komu drugemu. Foto: BoBo
false
Po 10 letih je medijsko zelo odmeven proces zastaral. Foto: EPA
Patria v Sloveniji dobila epilog

Po besedah Primca se je izkazalo, da je Janša "po 10 letih preganjanja, sodnih, tožilskih in kriminalističnih postopkov dokončno spoznan za nedolžnega, saj državi po 10 letih intenzivnih postopkov ni uspelo dokazati krivde". Je pa hkrati po besedah Primca današnji dan tudi skrb vzbujajoč: "Pokazalo se je namreč, da si lahko v Sloveniji brez enega samega dokaza 10 let preganjan in da greš lahko celo v zapor."

.
Zato bo Odbor 2014 še naprej zahteval spremembe v pravosodju in bo vsak četrtek ob 17. uri nadaljeval shode pred sodno palačo v Ljubljani. Še vedno zahtevajo odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, članov sodnega sveta in članov državnotožilskega sveta. Zahtevajo tudi odstop sodnikov, ki so glasovali proti temu, da se Masleša izloči iz odločanja v zadevi Patria na vrhovnem sodišču.

Poudaril je, da pri tem ne gre za maščevanje, ampak si želijo le doseči, da se praksa, "ki se je, ne prvič, pokazala v primeru Janše, ne bi več ponovila". Član Odbora 2014 Vasko Simoniti pa je ob tem celoten proces označil tudi kot zlonameren ter kot poskus osebne diskreditacije in političnega uničenja Janše.
Za Zbor za republiko ustavno sodišče edino merodajno
V izjavi za javnost so se danes oglasili tudi v Zboru za republiko. Tudi oni opozarjajo, da edina veljavna sodba v zadevi Patria ostaja odločba ustavnega sodišča. Ta je, kot navajajo, "vsebinsko natančno predstavila nezakonitosti in kršitve ustavnih pravic" Janši in drugima dvema obtoženima.

"Ni dobro, da sodbe zastarajo"
"S pravnega in vsebinskega vidika ni dobro, če katere koli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem," pa so se na primer Patria odzvali na ministrstvu za pravosodje.

Tudi zaradi zastaranja zadeve Patria na ministrstvu ocenjujejo, "da je bilo prav in potrebno", da so letos spremenili kazenski zakonik tako, da so se kazni za tovrstna kazniva dejanja povišale in podaljšali roki zastaranja. Vendar te spremembe niso retroaktivne, so opozorili na ministrstvu.

Okrajno sodišče v Ljubljani je po tistem, ko je ustavno sodišče aprila soglasno razveljavilo vse sodbe v zadevi Patria in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, odločilo, da je proces zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Tožilstvo ima zdaj osem dni časa, da se pritoži, vendar za zdaj še preučuje, ali bo to tudi dejansko storilo.

Odbor 2014, ki si je prizadeval za oprostitev trojice in njihovo izpustitev iz zapora, ko so prestajali kazen, pa se je odzval na Twitterju, kjer so zapisali, da so po krivem soobtoženi zdaj nedolžni. Ob tem zahtevajo "odstop vseh tožilcev in sodnikov, kršilcev človekovih pravic".

Patria v Sloveniji dobila epilog