Okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko je odločila, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Foto: BoBo
Okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko je odločila, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Foto: BoBo
Odbor 2014
V Odboru 2014 zahtevajo "odstop vseh tožilcev in sodnikov, kršilcev človekovih pravic". Foto: BoBo
Patria v Sloveniji dobila epilog
Patria je zastarala, obtoženi so svobodni

Odločitev, kdaj zadeva Patria zastara, je bila v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je primer po razveljavitvi na ustavnem sodišču dobila v ponovno odločanje.

.
Sodnica je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve.

Sodnica je v sklep po besedah Črnkovičevega odvetnika Dejana Markovića zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati. Sodnica je dodala, da pritožba na ustavno sodišče v tem primeru ni izredno pravno sredstvo. Svojo odločitev je sodnica podkrepila s sodno prakso, je dodal Marković.

Osem dni časa za pritožbo tožilstva
Tožilstvo ima zdaj še osem dni časa za pritožbo na to odločitev. "Vrhovno državno tožilstvo še preučuje tako sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o ustavitvi postopka zaradi zastaranja v zadevi Patria kot možnost pritožbe," so sporočili z omenjenega tožilstva.

Po hitrem pregledu razlogov za zaustavitev postopka zaradi zastaranja zadeve opažajo, da se je ljubljansko okrajno sodišče pri tem naslonilo na ločeno mnenje ustavnega sodnika Mitje Deisingerja, ki je ob odločitvi ustavnega sodišča v zadevi Patria v ločenem mnenju ugotavljal, da zadeva zastara letos avgusta.

Ne glede na odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča pa na tožilstvu opozarjajo, da je zadeva Patria od vseh vanjo vpletenih držav prav v Sloveniji najhitreje dobila sodni epilog.

"Tožilstvo je v tem dolgotrajnem, zahtevnem in odmevnem primeru obtožbo ves čas postopkov uspešno zastopalo in sodišča treh stopenj so z gotovostjo ugotovila utemeljenost obtožbe ter izrekla obsodilno sodbo," so zapisali v izjavi za javnost. Tudi ustavno sodišče ni izreklo oprostilne sodbe, temveč je zadevo vrnilo v novo odločanje prvostopenjskemu sodišču, so spomnili.

Bodo tožili državo?
Ko bo zastaranje pravnomočno pa bodo stroški postopka padli na ramena davkoplačevalcev.

In tudi odškodnine, če jih bo trojica iztožila - Janša je bil v zaporu 176, Črnkovič 184, Krkovič pa 294 dni.

"Veliki pok se je razblinil"
Janša se je odzval kmalu za tem, ko je novica o zastaranju prišla v javnost, na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se je "veliki pok iz Murgel dokončno razblinil", a da Slovenci zaradi njega živijo bistveno slabše. "Čas je, da kršilci človekovih pravic odgovarjajo," je še zapisal.

Njegov zagovornik Franci Matoz pa je za Radio Slovenija dejal, da postopek za zdaj še ni pravnomočno končan. "Tožilstvo še lahko vloži pritožbo, pritožbo lahko vložimo tudi mi in bova počakala, da ti roki minejo in da bova sprejela odločitev," je dodal.

Za zagovornika Toneta Krkoviča, odvetnika Jožeta Hribernika, je bila takšna odločitev pričakovana. Hribernik bi sicer raje videl, da bi sodišče o zadevi vsebinsko odločalo v skladu z navodili iz odločbe ustavnega sodišča. Za to je bilo po njegovem mnenju še dovolj časa. "Je pa navsezadnje učinek isti," je dodal.

Tudi odvetnik Ivana Črnkoviča Dejan Marković je takšno odločitev pričakoval. Tudi on bi raje videl, da bi sodišče o zadevi odločilo vsebinsko in jo zavrglo, "saj v zadevi ni bilo elementov kaznivega dejanja". A hkrati tudi priznava, da si novega sojenja ne želi, saj naj bi bilo za njegovega klienta, tako kot je bilo prvo, preveč stresno.

Patria v Sloveniji dobila epilog
Patria je zastarala, obtoženi so svobodni