Od 3. kroga se glasuje le še o Marku Filliju. Foto: MMC RTV SLO
Od 3. kroga se glasuje le še o Marku Filliju. Foto: MMC RTV SLO
Glasovnica PS RTV SLO
Kljub temu, da je programskih svetnikov po razrešitvi dveh zdaj le 27, mora zmagovalec vseeno dobiti najmanj 15 glasov. Foto: MMC RTV SLO
Izredna seja programskega sveta RTV-ja, 23. 5. 2014
Programski svetniki se bodo čez dva tedna sešli še enkrat in vnovič izbirali med Fillijem in Pirc Musarjevo.

V 1. krogu so ponovno odločali med vsemi kandidati: Ljerko Bizilj, Markom Fllijem, Romanom Kolarjem, Markom Makarovičem in Natašo Pirc Musar. V tem krogu glasovanja je bila ena glasovnica neveljavna, Pirc Musarjeva je dobila 11, Filli 13 glasov, drugi pa niso dobili nobenega glasu.

Za zmago kandidat potrebuje 15 glasov, zato sta se oba dobitnika glasov uvrstila v 2. krog glasovanja, v katerem je Pirc Musarjeva spet dobila 11 glasov, Filli pa 14, zato bodo programski svetniki v 3. krogu glasovali samo še o Marku Filliju, ki bi jih moral zbrati 15 za imenovanje.

A to mu v 3. krogu ni uspelo - vnovič je zbral 14 glasov, 10 jih je bilo proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

Programski svet je zato odločil, da bodo čez 14 dni ponovili izbiranje med kandidatoma, ki sta danes zbrala največ glasov - torej med Fillijem in Pirc Musarjevo. Fillija, ki se mu v nedeljo izteče zdajšnji mandat na mestu generalnega direktorja, so imenovali za vršilca dolžnosti. Sam glasovanja ni želel komentirati, dokler trajajo postopki.

Pirc Musarjeva je za MMC povedala, da če upravno sodišče v torek izda začasno odredbo, s katero bi začeli veljati izidi prejšnjega glasovanja, pravno lahko nastopi funkcijo. Do dokončne razjasnitve položaja pa bo treba vseeno počakati, da sodišče odloči tudi v upravnem sporu, ki ga je sprožila Pirc Musarjeva. Zato bo počakala do torka in se potem odločila, ali bo prišla v službo ali počakala do končne odločitve sodišča, je še dodala.

7. aprila zmaga Pirc Musarjeve nad Biziljevo za en glas
Odločitev programskega sveta o obnovitvi postopka imenovanja Nataše Pirc Musar na mesto generalne direktorice se je nanašalo na glasovanje o kandidatih. Mandat zdajšnjemu generalnemu direktorju RTV-ja se izteče v nedeljo, 7. aprila pa je programski svet s tesnim izidom glasovanja odločil, da na to mesto imenuje Natašo Pirc Musar.

Zapleti po aprilskem glasovanju
Pet programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija je bilo po tistem glasovanju prepričanih, da programski svetnik Matjaž Sterže ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta, saj je bil član stranke Zares - iz nje je izstopil 24. aprila lani. Pravila med drugim določajo, da v programski svet ne smejo biti imenovani ljudje, ki so bili v obdobju petih let pred imenovanjem člani organov političnih strank, Sterže je bil leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares.

Ker je po prepričanju programskih svetnikov njegov glas od drugega kroga glasovanja dalje odločilno vplival na izvolitev generalne direktorice Nataše Pirc Musar, so predlagali obnovo postopka imenovanja generalnega direktorja.

Dva svetnika razrešena
Državni zbor se je včeraj seznanil z ugotovitvijo parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK), da Matjaž Sterže ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, in ga tako razrešil s funkcije.

MVK pa ni imel na mizi samo Steržetov primer, ampak tudi primer Mihe Kluna. Poleg funkcij v organih SDS-a je bilo za večino v MVK-ju pri Klunu sporno tudi to, da je član Državne volilne komisije in tako funkcionar v državnem organu, kar v skladu z zakonom o RTVS-ju prav tako pomeni, da ne more biti član programskega sveta, zato so tudi njega razrešili s funkcije.

Dve različni pravni mnenji
Programski svet RTV-ja se je tako v okrnjeni sestavi na začetku petkove izredne seje najprej seznanil s tem, da je Nataša Pirc Musar sprožila sodne postopke zoper sklepe prejšnje izredne seje - torej zaradi obnovitve postopka imenovanja. Nato je sledila razprava o tem, kako razrešitev Steržeta in Kluna vpliva na njuna pretekla glasovanja.

Svetniki namreč razpolagajo z vsaj dvema pravnima mnenjema glede postopkov pred ugotovitvijo neskladnosti mandatov teh dveh svetnikov, med njo in po njej. V svoji vsebini sta si ti dve mnenji očitno nasprotujoči, zato poteka razprava, katero je uradno, katero relevantno in katero bo upoštevano.

PS RVS SLO je s 13 glasovi za in 12 proti nato izglasoval, da bodo na tej seji še enkrat glasovali o imenovanju generalnega direktorja RTV-ja, a nobeden izmed kandidatov ni dobil zahtevane zakonske večine glasov, zato se bodo čez dva tedna sešli še enkrat.