Perne odhaja iz parlamenta, ohranja pa funkcije v kranjski občini. Foto: MMC RTV SLO
Perne odhaja iz parlamenta, ohranja pa funkcije v kranjski občini. Foto: MMC RTV SLO
Perne je četrto mandatno obdobje svetnik v Mestni občini Kranj, je predsednik skupščine javnega podjetja Komunala in član sveta Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Foto: Wikipedia

Perne je svojo odstopno izjavo predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju posredoval v četrtek, potem ko je vlada dala soglasje k njegovemu imenovanju za direktorja begunjske bolnišnice. Perne se je namreč zaradi nezdružljivosti moral odpovedati poslanski funkciji.

Kandidaturo Perneta za direktorja bolnišnice je 16. novembra potrdil tudi svet psihiatrične bolnišnice. Perne je že takrat napovedal, da bo ob morebitni potrditvi direktorskega mandata na vladi župansko funkcijo v Mestni občini Kranj še naprej opravljal do konca mandata, ne bo pa več poslanec.

Gantar bo zdaj o prenehanju poslanske funkcije obvestil Državno volilno komisijo, ki bo sprožila postopek iskanja nadomestnega poslanca. Predvidoma bo to Alojzij Potočnik, ki bi bil izvoljen, če na parlamentarnih volitvah ne bi bil izvoljen Perne.

Tudi predsednik Komunale in Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj
Potočnik, rojen leta 1951, je študiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Po delu v SDK-ju je bil kratek čas sekretar za finance občine Kranj, leta 1996 se je nato zaposlil na davčni upravi, kjer je danes vodja službe za načrtovanje, analiziranje in statistiko. Četrto mandatno obdobje je svetnik v Mestni občini Kranj, je predsednik skupščine javnega podjetja Komunala in član sveta Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Nadomestni poslanec deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. V primeru vrnitve prvoizvoljenega poslanca nazaj v državni zbor pa nadomestnemu poslancu preneha njegov mandat.