Jože P. Damijan je profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti. Foto: BoBo
Jože P. Damijan je profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti. Foto: BoBo

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB poskušajo vzpostaviti novo koalicijo, kot najverjetnejšega mandatarja pa ponujajo ekonomista Jožeta P. Damijana.

Damijan je v svežem sporočilu za javnost zapisal, da so omenjene štiri stranke dosegle visoko stopnjo soglasja in se poenotile o ključnih programskih prednostnih nalogah do volitev leta 2022.

Programski dokument je z mandatom opozicijske četverice poslal predsednikom koalicijskih strank SMC, NSi in DeSUS ter jih pozval na pogovore. "Na njih je, da zdaj preučijo naše predloge in odločijo v svojih organih."

"Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado," je zapisal morebitni mandatar. V sporočilu za javnost je ocenil, da se obstoječa vlada zapleta v ideološke bitke, se spopada z državnimi institucijami, mediji in državljani ter neizprosno uničuje ustavni red. In to ravno v času, ko bi se morale vse sile strniti v boju z epidemijo.

Prav boj z epidemijo je prvi steber t. i. koalicije ustavnega loka, je poudaril, to bi morali početi "bolj aktivno, premišljeno, načrtno in vključujoče". Zato so že vzpostavili delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologov ter menedžerjev v zdravstvu, skupina pa je pripravila program ukrepov za "učinkovitejše" spopadanje z epidemijo.

Poleg zdravja prebivalstva na prvem mestu so to še okoljska politika in boj proti podnebnim spremembam, priprave na razvojno naravnano desetletje in predsedovanje Svetu EU-ja prihodnje leto. Naveden je tudi seznam prioritetnih projektov.

Damijan se po lastnih besedah zaveda položaja, v katerem so povabljene koalicijske stranke, a ne vidi ovire, da se ne bi pogovorili o možnosti boljše alternative, "kjer bi bila njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja".

Alternativa obstoječi vladi bo namesto v preteklost usmerjena v prihodnost in razvoj, normalizirala bo državo, v državljanih pa vidi dobronamerne zaveznike, je zapisal Damijan.

Damijan vabi na pogovore

Odziv treh naslovljenih strank

Iz SMC-ja so sporočili, da se bodo do vsebine pisma opredelili v doglednem času. "Glede na to, da je podpisnik pisma en sam, upamo, da gre res za skupno akcijo štirih strank," so navedli v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo. Ponovili pa so, da se jim zdi čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren.

"Ukvarjanje s sabo se nam namreč zdi v razmerah, ko je država v krču zaradi epidemije, najmanj nujno početje, ki lahko počaka na druge čase. Naši napori in misli so zdaj pri ljudeh, ki zaradi zdravstvene in drugih stisk trpijo in od nas pričakujejo dejanja, ne besed," so pojasnili.

Tudi v NSi-ju so poudarili, da je njihov fokus trenutno posvečen reševanju zahtevnih zdravstvenih in gospodarskih razmer, v katerih smo se znašli zaradi koronavirusa. Ker pa je dialog zanje vedno bil in je pomemben del aktivnosti za skupno dobro, se bodo vabilu na pogovor odzvali, so navedli.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da se bodo Damijanovemu vabilu na pogovore odzvali, a se bodo v DeSUS-u najprej pogovorili, ali bodo to storili pred strankinim kongresom, ki bo 28. novembra. DeSUS bo po odstopu Aleksandre Pivec volil novo vodstvo, v vrh stranke pa se želi ponovno zavihteti Karl Erjavec.

Doslej so v DeSUS-u govorili, da v tej koaliciji uspešno uresničujejo program, čas za retrospektivo pa da bo po enem letu nastopa vlade.

Če bi bile volitve ...

Po drugi strani bi stranke LMŠ, SD, Levica in SAB po raziskavi Vox populi na hipotetičnih državnozborskih volitvah sredi oktobra same dobile dovolj (51) poslanskih mandatov za sestavo koalicije.