Mednarodni arhivski dan se zaznamuje 9. junija, večina dogodkov pa bo izpeljana že danes. Foto: BoBo
Mednarodni arhivski dan se zaznamuje 9. junija, večina dogodkov pa bo izpeljana že danes. Foto: BoBo

Zagovorniki in nasprotniki arhivske novele imajo torej na voljo le še danes, da volivce prepričajo, zakaj menijo, da je treba novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih na referendumu potrditi oziroma jo zavrniti.

Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Spoštovati ga bo treba do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

Zadnji dan predčasnega glasovanja je glas oddalo 4.229 volivk in volivcev oziroma 0,25 vseh volilnih upravičencev. Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je predčasnega glasovanja do zdaj tako skupno udeležilo 10.612 volivk in volivcev, kar predstavlja 0,63 % vseh volivk in volivcev.
Vir: DVK

V času volilnega molka bo prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Na ministrstvu za notranje zadeve bo v tem času delovala dežurna služba, ki ji bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Danes poteka tudi večina dogodkov ob mednarodnem dnevu arhivov (ki je sicer 9. junija). V ta namen bo v Arhivu Republike Slovenije med drugim potekala predstavitev arhivske dejavnosti in regionalnih arhivov.
Pripenjamo posnetek četrtkovega televizijskega soočenja organizatorjev referendumske kampanje, ki so svoje dejavnosti prijavili Državni volilni komisiji.

Referendum o arhivih - soočenje
Referendum o arhivih - soočenje