Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če kolegij predsednika DZ-ja pri vnovičnem odločanju ne bo razdelil mest v delovnih telesih tako, da bodo razmerja v delovnih telesih med koalicijo in opozicijo skladna z dejanskim stanjem, predlagajo razveljavitev terminskega programa za maj in odpoved vseh že sklicanih sej delovnih teles po terminskem načrtu. Vsakršno zasedanje delovnih teles in komisij za pripravo na plenarno zasedanje DZ-ja je namreč nelegitimno in v nasprotju z osnovnimi načeli parlamentarne demokracije, so zapisali.

Sorodna novica Zorčič: Bojkot dela v parlamentu bi šel koaliciji na roko, sam k temu ne bom spodbujal nikogar

V delovnih telesih in komisijah DZ-ja so po izstopu štirih poslancev iz poslanskih skupin SMC-ja in DeSUS-a od konca marca porušena razmerja med koalicijskimi in opozicijskimi poslanskimi skupinami, ki jih določa poslovnik, so poudarili. Koalicija ima zato v delovnih telesih po njihovih besedah nesorazmerno več glasov, kot bi ji pripadalo glede na dejansko stanje v razmerju med koalicijo in opozicijo. To pa postavlja pod vprašaj legitimnost delovanja delovnih teles in posledično njihovih odločitev, menijo.

Spomnili so, da je kolegij predsednika DZ-ja od konca marca že dvakrat skušal popraviti stanje. Ob prvem glasovanju na seji kolegija predsednika DZ-ja so namreč s podporo koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS-a in DeSUS-a ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločili, da poslanci NeP-a Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep ne bodo člani delovnih teles DZ-ja. Tudi ob ponovnem poskusu opozicija ni za svoj predlog, ki je vključeval prerazporeditev mest v delovnih telesih, ki so jih zasedali trije nekdanji poslanci SMC-ja, v opozicijo, ni imela potrebne absolutne večine. Člani poslanskih skupin koalicije, DeSUS-a in SNS-a so bili vzdržani, poslanca narodnih manjšin ni bilo.

V omenjenih opozicijskih poslanskih skupinah opozarjajo, da poslanski skupini SMC-ja in DeSUS-a skupaj zasedata 15 mest več od tega, kar jim pripada.