Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred nekaj tedni so namreč poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić in Janja Sluga zapustili stranko SMC ter skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Koalicija je zatem konec marca neuspešno poskušala zamenjati predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča. Na tajnem glasovanju je predlog za razrešitev ob obstrukciji večjega dela opozicije podprlo 45 poslancev, eden premalo za uspeh predloga.

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je po seji DZ-ja, na kateri so glasovali o Zorčiču, napovedal ponoven poskus zamenjave predsednika DZ-ja. Kot eno od možnosti za pridobitev 46. glasu se v javnosti omenja tudi vrnitev gospodarskega ministra in predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška v državni zbor. Za zdaj SMC odločitve o tem še ni sprejel in ni znano, kdaj bi lahko bil ponovni poskus odločanja o položaju Zorčiča.

Koalicijske stranke SDS, SMC in NSi, ki imajo v DZ-ju same 38 glasov, lahko sicer na večini glasovanj računajo tudi na podporo treh poslancev SNS-a, vladne predloge pa so do zdaj večinoma podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS-a in poslanca narodnih manjšin.

To, koliko glasov ima vlada zagotovljenih v DZ-ju, bodo pokazala prihodnja glasovanja. Koalicija še vedno v ospredje postavlja odločitve, povezane z epidemijo in okrevanjem gospodarstva, v kratkem pa se obeta tudi odločanje o nekaj odmevnih zakonodajnih predlogih.

V DZ-ju jih na prihodnji seji med drugim čaka odločanje o zakonu o demografskem skladu, na poslanskih klopeh kmalu pričakujejo tudi vladni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in predloge za debirokratizacijo.