Na ZPIZ-u so že večkrat poudarili, da se z odhodom v pokoj ne mudi, saj bodo prehodna obdobja dovolj dolga. Foto: MMC RTV SLO
Na ZPIZ-u so že večkrat poudarili, da se z odhodom v pokoj ne mudi, saj bodo prehodna obdobja dovolj dolga. Foto: MMC RTV SLO

Upokojitvena starost bo tako enaka za oba spola, po poročanju Dnevnika pa bomo do starostne pokojnine pri 65. letu starosti upravičeni s 15 leti zavarovalne dobe. Ženske se bodo s takšno zavarovalno dobo prihodnje leto lahko upokojile pri 63 letih in pol, a vsako naslednje leto do leta 2014 se bo starostna meja nato dvignila še za pol leta.

Moški bodo lahko v obdobju od leta 2011 do leta 2013, ženske pa v obdobju od leta 2011 do 2017, pridobili pravico do starostne pokojnine tudi z najmanj 20 leti delovne dobe, pri čemer bodo morali moški prihodnje leto dopolniti 63 let in pol, ženske pa 61 let in pol. Prehodno obdobje z zviševanjem starosti za pol leta za vsako leto se bo tako končalo leta 2014 pri moških in leta 2018 pri ženskah.

Moški z namanj 40 leti pokojninske dobe se bodo lahko prihodnje leto upokojli pri 60 letih starosti, ženske z najmanj 38 leti pokojninske dobe pa pri 58 letih. Prehodno obdobje z zviševanjem starosti za pol leta vsako leto se bo pri moških končalo leta 2021, pri ženskah pa leta 2025.

Pravico do starostne pokojnine bodo pridobili tudi moški s 43 leti pokojninske dobe in ženske s 41 leti pokojninske dobe, pri čemer bo moral moški dopolniti 60, ženska pa 58 let. Tudi tu bo še nekaj let trajalo prehodno obdobje, ko se bosta starost in pokojninska doba postopno višali.

Upoštevalo se bo 34 zaporednih let zavarovanja
Za izračun pokojninske osnove se bo upoštevalo katerih koli zaporednih 34 let zavarovanja od 1. januarja 1970 dalje, ki so za zavarovanca najugodnejša.

Tako sindikati kot delodajalci imajo do konca meseca čas, da podajo morebitne pripombe, a vlada jih bo upoštevala le v primeru, da bo ocenila, da je med socialnimi partnerji še mogoč dogovor. V nasprotnem primeru bodo predlog brez soglasja sindikatov poslali v državni zbor. A če se bo to zgodilo, sindikati grozijo z referendumom.