Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delovno in socialno sodišče je z delno sodbo ugotovilo, da so Graha Whatmougha nezakonito razrešili z mesta v. d.-ja generalnega direktorja in da je delovno razmerje po pogodbi o zaposlitvi prenehalo nezakonito, je nekdanji direktor RTV-ja objavil na družbenem omrežju X. Na sodbo je mogoča pritožba v roku 15 dni.

Sorodna novica Po neuspešnem vročanju sklep o postopku razrešitve Graha Whatmougha objavljen na oglasni deski

Iz delne sodbe, ki jo je objavil portal Spletni časopis, je razvidno, da je sodišče tako odločilo zaradi napačnega načina vročanja razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru. Sklep je Grahu Whatmoughu skušala vročiti detektivka, a ga na naslovu stalnega prebivališča ni bilo, saj je bil na letnem dopustu. Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da bi morala detektivka v tem primeru obvestilo o pošiljki pustiti na vratih ali drugem vidnem mestu, saj naslovnik ni imel poštnega nabiralnika, česar ni storila.

Sodišče je zaključilo, da mu listina ni bila vročena, ker se za dokumente, ki imajo resne posledice, zahteva osebna vročitev. RTV Slovenija se je sicer po neuspelem vročanju detektivke odločil za vročanje z javnim naznanilom, kar bi bilo po mnenju sodišča mogoče le v primerih, ko je stranka že seznanjena s potekom postopka.

Sklenili so, da je prišlo do procesne kršitve, saj Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo. Za postopek razrešitve je namreč pomembno to, da je Grah Whatmough s tem seznanjen in da ima možnost izjave o kršitvah. "To je po oceni sodišča zelo pomembno procesno dejanje, zato je bila lahko odločitev o razrešitvi, torej sklep o razrešitvi, nepravilna in s tem nezakonita," so zapisali.

Grah Whatmough je menil tudi, da svet RTV-ja ni bil pristojen za njegovo razrešitev, a je sodišče odločilo, da je ta ugovor neutemeljen, saj je pred imenovanjem uprave nastala pravna praznina, ker ni določeno, kdo razrešuje generalnega direktorja do imenovanja uprave. Ker gre smiselno za enako funkcijo, je bil svet RTV-ja pristojen za razrešitev, pojasnjuje sodišče.

Dodali so, da ima Grah Whatmough pravni interes za ugotovitev nezakonitosti sklepa o razrešitvi, ker je ta posledično pomenil nezakonito prenehanje delovnega razmerja, zaradi katerega je tožnik upravičen do določenih pravic. O njih bo sodišče odločalo v nadaljevanju postopka. Ugovor RTV Slovenija, da Grah Whatmough nima pravnega interesa za tožbo, pa so zavrnili.

Uprava RTV Slovenija: Sodbe ne komentiramo

Glede omenjene sodbe sta se oglasila Uprava RTV Slovenija in Svet RTV Slovenija. Uprava je sporočila, da sodbe ne komentira, saj ni bila udeležena v postopku razrešitve Graha Whatmougha. Slednji je bil namreč razrešen 3. avgusta 2023, uprava pa je svoj mandat nastopila 17. avgusta isto leto.

Svet RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Svet RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Svet RTV Slovenija: Postopki vročanja v skladu z zakonodajo

V imenu Sveta RTV Slovenija pa je izjavo pripravila odvetniška družba Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. V njej so potrdili, da je RTV Slovenija prejela delno sodbo glede razrešitve Graha Whatmougha in prenehanja delovnega razmerja.

Pojasnili so, da je Svet RTV Slovenija v postopku razrešitve angažiral zunanjega vročevalca, ki je tožniku na več naslovih večkrat poskušal vročiti tako seznanitev z razlogi za razrešitev in poziv za izjavo kot tudi sprejeti sklep o razrešitvi in prenehanju delovnega razmerja, vendar so bili vsi poskusi neuspešni, ker Andrej Grah Whatmough na nobenem od naslovov ni bil znan, na pozive RTV Slovenija pa v celoti neodziven.

Zaradi neuspešne vročitve na naslovih tožeče stranke je RTV Slovenija ravnala skladno s pravili vročanja po 96.a členu Zakona o splošnem upravnem postopku, in sicer z objavo na oglasni deski in spletni strani RTV Slovenija. Sodišče je ocenilo, da je bil navedeni postopek vročanja nepravilen, saj da bi morala RTV Slovenija opraviti postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča v. d.-ja generalnega direktorja za namene vročanja v postopku razrešitve, zaradi česar je delno ugodilo zahtevku tožnika glede nezakonitosti razrešitve s položaja v. d.-ja generalnega direktorja in posledične odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

RTV Slovenija meni, da so bili izvedeni postopki vročanja v skladu z veljavno zakonodajo in notranjimi pravili, razrešitev v. d.-ja generalnega direktorja in prenehanje pogodbe o zaposlitvi pa utemeljena, zaradi česar bo preučila možnosti vložitve pravnega sredstva (pritožbe) zoper delno sodbo.

RTV Slovenija je v postopku pred sodiščem tudi poudarila, da bi Andreju Grahu Whatmoughu ne glede na predmetni postopek razrešitve in prenehanje delovnega razmerja mandat v. d.-ja generalnega direktorja na podlagi prehodne določbe 3. odstavka 22. člena ZRTVS-1B v vsakem primeru prenehal z imenovanjem nove uprave, torej 17. avgusta leta 2023, zaradi česar po tem datumu tožnika nima pravnega interesa za tožbo oziroma morebitne zahtevke iz delovnega razmerja.