Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je junija na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pojasnil, da je bila Gorščak 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije.

Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt TV Slovenija za leto 2019, pri čemer Natalija Gorščak ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Očital ji je tudi, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTV Slovenija s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Natalija Gorščak je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Manice Janežič Ambrožič, kar je Grah Whatmough zanikal. Na opozorilo Natalije Gorščak, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, pa je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča.

Kadunc je sicer kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja "deplasirani". Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

Gre za prvostopenjsko sodbo, saj se lahko vodstvo RTV Slovenija nanjo pritoži, do odločitve višjega sodišča pa bo RTV Slovenija še naprej vodil Uroš Urbanija.

RTV Slovenija je na prošnjo STA-ja za komentar sodbe odgovorila, da je še niso prejeli. "Ko jo bomo prejeli, jo bomo proučili in glede nadaljnjih korakov podali izjavo," so dodali na službi za komuniciranje.