Povečanje minimalne plače neposredno vpliva na višino denarne socialne pomoči. Upravičenec do te pomoči je v primeru dviga plače namreč centru za socialno delo dolžan sporočiti spremembo, na podlagi katere se pomoč znova odmeri.

Samska oseba na minimalni plači, ki je pred zvišanjem znašala 667 evrov neto, po zvišanju pa je 700 evrov neto, do denarne socialne pomoči že doslej ni bila upravičena, zato dvig minimalne plače na njen položaj ne vpliva.

Cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči je namreč 402,18 evra, povečana za dodatek za delovno aktivnost pa znaša 607,29 evra. Prav tako nista bila niti pred zvišanjem niti ne bosta po njem do denarne socialne pomoči upravičena starša na minimalni plači, ki imata dva otroka.

Drugače pa je v primeru enostarševske družine, ki je po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev skupnost enega od staršev z otroki, kadar je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne dobiva prejemkov za preživljanje, kadar je drugi od staršev neznan ali kadar otrok po drugem staršu dejansko ne dobiva prejemkov za preživljanje.

Cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči znaša 916,97 evra. Če je mati samohranilka z enim otrokom pred zvišanjem prejemala minimalno plačo v vrednosti 667 evrov neto ter otroški dodatek v 3. dohodkovnem razredu skupaj s 30-odstotnim povečanjem zaradi enostarševstva v višini 99,15 evra in ni imela drugih dohodkov in premoženja, je bila upravičena tudi do denarne socialne pomoči v vrednosti skoraj 200 evrov. Po zvišanju minimalne plače na 700 evrov neto bo ta znesek za 33 evrov nižji, pod pogojem, da nima drugih dohodkov in premoženja.

Takšna družina je upravičena tudi do otroškega dodatka, ki pa bo v omenjenem primeru ostal v 3. dohodkovnem razredu tudi po 1. marcu, ko se bodo uskladile meje dohodkov za posamezne letne pravice glede na inflacijo za lansko leto, ki po zadnjih podatkih znaša 1,8 odstotka.

Tudi sicer povečanje minimalne plače po pojasnilu ministrstva letos ne bo vplivalo na že priznano pravico do otroškega dodatka, saj se višina otroškega dodatka praviloma izračuna na podlagi podatkov o dohodkih iz preteklega koledarskega leta. Povečanje plače v letu 2020 bo torej predstavljalo dohodek za izračun upravičenosti in višine do otroškega dodatka šele v letu 2021.

Po podatkih ministrstva (MDDSZ) je bilo avgusta 2019 sicer 1268 enostarševskih družin. Od tega je 133 t. i. pravih enostarševskih družin.

Levica nezadovoljna

V Levici so ponovno spomnili, da so na anomalije sistema socialne pomoči opozarjali tako vlado Marjana Šarca kot vlado Mira Cerarja. "Če bi v prejšnjem mandatu poslanci potrdili vse amandmaje Levice k zakonu, ki ureja višino denarne socialne pomoči, bi bila socialna pomoč določena v višini kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov. To bi pomenilo, da bi ob dvigu minimalne plače na 700 evrov gospodinjstva lahko prejemala tudi socialno pomoč," so opomnili in dodali, da so predlog zavrnili koalicijski poslanci.

Ti pa so, kot navaja Levica, potrdili spremembo, ki je dohodkovne lestvice za odmero teh pravic, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, državne štipendije in denarne socialne pomoči, določil v nominalnih zneskih. "Socialni transferji so zato danes nižji, kot bi bili, če prejšnja vlada teh sprememb ne bi uveljavila," so prepričani v stranki.