Vlada bo z uredbo delavcem v stiski, ki ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov. Foto: Bobo
Vlada bo z uredbo delavcem v stiski, ki ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov. Foto: Bobo

Gibanje Nevidni delavci sveta zahteva od vlade, da se takoj loti vzrokov za nastali položaj. Uredbi morata torej slediti sprememba zakonodaje in drugačna praksa. Šele tako bo mogoče odpraviti diskriminacijo in uvesti enakopravnost migrantskih delavcev, so še prepričani.

Plačevali so prispevke, od njih nimajo nič
S to uredbo vlada po njihovem prepričanju sicer priznava, da obstaja sramotna diskriminacija migrantskih delavcev. Na tisoče migrantskih delavcev je namreč dolga leta vplačevalo prispevke v socialno blagajno, pravic iz tega naslova pa niso mogli nikoli uveljaviti.

"Ob tej priložnosti spominjamo tudi na več deset tisoč delavcev, ki so oropani morali zapustiti Slovenijo in so ostali brez možnosti za udejanjenje svojih pravic. Teh ta uredba ne zajema," so opozorili.

Gre za delavce SCT-ja in Vegrada
Vlada je na četrtkovi seji sklenila, da bo prek ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delavcem, ki so se znašli v težkem gmotnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov. Gre za delavce SCT-ja in Vegrada.