Ali bo Karl Erjavec dobil želeno funkcijo predsednika DZ-ja, naj bi se dogovorili na pogajanjih. Foto: BoBo
Ali bo Karl Erjavec dobil želeno funkcijo predsednika DZ-ja, naj bi se dogovorili na pogajanjih. Foto: BoBo
Janez Janša
Resorji verjetne Janševe vlade naj bi bili sicer že razdeljeni. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Koalicija: Na vrsti so stranke

Janša je kot najpomembnejšo točko ne le pogajanj, ampak prelomno točko, na kateri "mora Slovenija začeti novo politiko", izpostavil rebalans proračuna. Ta naj bi prinesel 800 milijonov evrov prihranka, za kar "bo potrebno varčevanje na vseh področjih, najprej tam, kjer so rezerve", je dejal.

Osnovni napor so stranke na pogajanjih o desnosredinski koaliciji po Janševih besedah usmerile v to, "da se sprejmejo ukrepi, po katerih plače, pokojnine in standard ljudi srednjeročno in dolgoročno ne bi bili prizadeti". Če bi namreč "nadaljevali s politiko zadnjih treh let in na leto porabili dve milijardi več kot ustvarimo, bomo v zelo kratkem času v grškem scenariju", je prepričan predsednik SDS-a.

Kadri še niso prišli na vrsto?
Kljub napovedim o razdelitvi položajev niso govorili, kot pojasnjuje Janša, "ker gredo po logičnem zaporedju", kar pomeni najprej uskladitev koalicijske pogodbe, ki vsebuje tudi strukturo predloga novega zakona o vladi. O kadrih naj bi tako govorili, ko bo zakon sprejet in predsednik vlade izvoljen, je dodal. Dan, ko bi nova vlada lahko začela delati, naj bi bil 20. februar, če bo v soboto mandatar potrjen, je dodal.

Erjavec dobil, kar je hotel?
DeSUS je na pogajanja desnosredinske koalicije prišel z novimi "pripombami" glede pokojnin. Karl Erjavec je pred začetkom pogajanj dejal, da pripombe o delu pogodbe, ki se tiče pokojnin, prihajajo iz občinskih odborov DeSUS-a. Če se ne bodo uskladili glede pokojnin, tudi pogovorov o kadrovskem razrezu ne bo, je dejal Erjavec.

Pogovorov o kadrih, čeprav je Karl Erjavec s pogajanji zadovoljen, kar pomeni, da so pripombe DeSUS-a sprejeli, ni bilo, je pa Erjavec potrdil, da so se programsko uskladili. V torek bo o tem odločal izvršni odbor in svet DeSUS-a in če bo koalicijska pogodba potrjena, bo to "zelena luč, da stopimo v desnosredinsko vlado", je dejal. O kadrih naj bi govorili, ko bodo stranke potrdile koalicijsko pogodbo, je dodal.

Ali bo DeSUS vstopil v Janševo koalicijo, bo torej dokončno znano po torkovem izvršnem odboru stranke. Karl Erjavec je pred pogajanji komentiral tudi informacijo o kandidaturi Milana Zvera (SDS) za predsednika države in dejal, da ga DeSUS zagotovo ne bo podprl.

Šušteršič: Stranka meni, da naj Virant ostane
Gregor Virant
je znova dejal, da je pogodba večinoma usklajena. Ali se bo z mesta predsednika DZ-ja umaknil pred Karlom Erjavcem, Virant ni želel jasno povedati, ampak je dejal, da ima stranka glede kadrovskih zadev "vse potrebne garancije".

Eden vidnejših članov Virantove liste, Janez Šušteršič, ki prav tako sodeluje na pogajanjih, pa je pred začetkom pogovorov dejal, da stranka meni, da mora Virant ostati predsednik parlamenta.

Šušteršič je potrdil, da je pogodba v fazi, ko lahko gre pred organe strank (tudi Virantovi bodo o tem odločali v torek) in dejal, da je bila glavna tema pogajanj rebalans proračuna, s ciljem, da javni dolg ostane obvladljiv. Mandat naj bi po njegovih napovedih končali z uravnoteženim proračunom, brez primanjkljaja. Pokojninski del pogodbe ni v nasprotju z zahtevami DeSUS-a, je dejal Šušteršič in dodal, da se bodo pokojnine usklajevale s plačami. Če bodo te zamrznjene, torej uskladitve ne bo, je logiko usklajevanja pojasnil ekonomist.

Novak: Povsod bomo malo varčevali
Ljudmila Novak
(NSi) je dejala, da bodo "povsod malo varčevali", najprej pa bodo "vzeli" od tam, kjer ni neposrednega vpliva na življenja ljudi, torej s področja materialnih stroškov in organizacije, šele potem pa od tam, kjer bodo to "začutili" tudi ljudje. V zvezi s kadrovanjem je dejala, da imajo načelen dogovor, a ne o imenih. Ali to pomeni natančno razdelitev resorjev, ni povedala, dejala pa je, da si NSi želi državotvornega ministrstva.

Radovan Žerjav, predsednik SLS-a, se je medijem izognil tako pred pogajanji kot po njih.

Koalicija: Na vrsti so stranke