Koalicije ne bomo sestavljali pred kamerami, so sporočili iz SDS-a. Foto: BoBo
Koalicije ne bomo sestavljali pred kamerami, so sporočili iz SDS-a. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dobil mandat za pogajanja z desnosredinsko koalicijo. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant je zatrdil, da si bo njegova lista z delom prizadevala, da si bo zvišala javnomnenjsko podporo. Foto: BoBo
Borut Pahor in Patrick Vlačič
SD-ja ne bo v koaliciji z Janšo. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
Na seji izvršnega odbora se je sešel tudi SLS. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je po prvem delu pogajanj povedala le, da pogajanja tečejo dobro, "da delajo in bodo še delali". Foto: BoBo
Gaber in Podobnik o političnem dogajanju
SD upa na čudež
Vse bližje desnosredinski koaliciji

Predsedniki strank desnosredinske koalicije so večino dela opravili in ob razhajanjih sklenili razumne kompromise, je po sestanku dejal Gregor Virant.

"Koalicijska pogodba je 'praktično' usklajena. So še neki detajli, ampak drugače je to to," pa je dejal predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Dokončni dogovor naj bi sklenili v nedeljo. Janez Janša, prvak SDS-a, je potrdil, da dobro napredujejo, morebitnih razhajanj pa ni želel komentirati. "Pogodba še ni v celoti usklajena, a dobro napredujemo," je dejal.

Erjavec "dobil, kar je zahteval"
Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, je pojasnil, da pogajanja potekajo dobro, in parafraziral znano izjavo Boruta Pahorja z besedami, da je "koalicija na varni strani radarja". "Z vsemi zahtevami smo uspeli," je še dodal Erjavec, kar po njegovih besedah pomeni, da pokojnine v letu 2013 ne bodo zamrznjene, ampak se bodo usklajevale v skladu z zakonom, ob pokojninski reformi pa v razmerju 60 proti 40.

Za Erjavca je najpomembnejši dogovor, da koalicija ne bo odpirala ideoloških tem, da bo spoštovala ločitev Cerkve od države. Po njegovih besedah je bil ta del za DeSUS ključnega pomena, saj koalicijo razumejo kot koalicijo za izhod iz krize. Dodal je, da o kadrovskih zadevah niso govorili.

"Ni poraženca in ne zmagovalca v teh pogajanjih"
Gregor Virant
, predsednik Liste Virant, je dejal, da so glavne zadeve dogovorjene in usklajene, ter napovedal, da koalicijo čaka še "od tri do štiri ure dela". Morebitna razhajanja so uskladili korektno in nasprotna stališča zbližali. "Ni poraženca in ni zmagovalca v teh pogajanjih," je dejal Virant ter dodal, da so bili sklenjeni razumni kompromisi.

Tudi Ljudmila Novak, predsednica NSi-ja, je dejala, da so predelali pereča vprašanja in "šli če vso, okoli 77 strani dolgo pogodbo". Večjih razhajanj ni bilo, je še dejala.

Koalicija bo dokončna v nedeljo?
Prvak SDS-a Janez Janša se je že zjutraj sešel z DeSUS-om in po sestanku dejal le, da so pogajanja stekla in da jih bodo nadaljevali tudi v nedeljo.

Janša je po prvem delu današnjih pogajanj dejal le, da "pogajanja dobro potekajo". "Sam potek in rezultat bomo komentirali, ko bodo končana." Iz SDS-a so že pred pogovori sporočili, da ni v njihovi navadi, da bi koalicijo sestavljali pred kamerami in da tega tudi tokrat ne bodo počeli.

SD: Država potrebuje kakovostno opozicijo
O stališču SD-ja je izjavo podal podpredsednik Patrik Vlačič. Zatrdil je, da so o koaliciji z Janšo v stranki opravili preliminarne pogovore in, kot kaže, ne gredo v to koalicijo. "Država potrebuje kakovostno opozicijo z znanjem in vlado čim prej. SD je v političnem prostoru potreben in je jasno prepoznavna, tudi v prihodnje mirna in strpna stranka," je dejal. Dodal je, da težko presoja, ali bo vlado vodil Janša ali prihaja tretji krog.

Žerjav o gospodarskem ministrstvu: Bomo videli
Sešel se je tudi izvršni odbor stranke SLS, kjer so po besedah predsednika Radovana Žerjava sprejeli koalicijsko pogodbo in jo nekoliko redakcijsko dopolnili. Te predloge bodo v nadaljnjih pogovorih predebatirali z drugimi partnerji. Tako rekoč gre le še za formalnosti. Konkretno o kadrovanju po besedah Žerjava še niso govorili. Na vprašanje, ali bo sam postal gospodarski minister, pa je odgovoril le: "Bomo videli."

Osnutek se bliža 100 stranem
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je po prvem delu današnjih sestankov dal podobno izjavo kot po sestanku s SDS-om, in sicer da je pomembno, da je to koalicija za izhod iz krize, ki ne bo odpirala ideoloških tem. Gregor Virant pa je povedal, da v koalicijo vnašajo sredinske, liberalne elemente. O tem, da se ne bo odpiralo ideoloških tem, so se na sestanku že dogovorili, je zatrdil. "Koalicijo druži predvsem reševanje gospodarskih problemov. Gre za koalicijo za preboj iz gospodarske krize," je dejal in dodal, da se osnutek koalicijske pogodbe bliža 100 stranem.

"Ozračje je dobro, konstruktivno"
Delitve ministrstev Virant ni komentiral, je pa dejal, da napovedi, ki za DLGV predvidevajo ministrstvi za pravosodje in finance, ki naj bi ju prevzela Jani Soršak in Janez Šušteršič, držijo. Prav tako bi Virant za zdaj obdržal mesto predsednika DZ-ja.

Pojasnil je še, da bo kadrovanje temeljilo na soglasju koalicijskih partnerjev, in sicer po kriterijih kompetentnosti, in ne politične pripadnosti. Tudi odločitve o morebitnih razrešitvah se bodo sprejemale s soglasjem. Virant je komentiral tudi bojazni in ugibanja, da bi se lahko sredina v prihodnjih štirih letih razblinila: "Ni možnosti, ker je močna sredina."

DeSUSove zahteve pred sestankom
Desnosredinska koalicija bo, če bo sklenjena, koalicija za izhod Slovenije iz krize, je že po pogovoru vodstva DeSUS-a s predstavniki SDS-a povedal predsednik DeSUS-a, ki je SDS-u predstavil nekatera izhodišča. Po Erjavčevih besedah se zavzemajo zlasti za spoštovanje načela ločitve Cerkve od države in vrednot NOB-ja. DeSUS ne bi sodeloval v koaliciji, ki bi odpirala ideološka vprašanja, Janša pa je že zagotovil, da teh tem ne bodo odpirali in da gre izključno za koalicijo za izhod iz krize, je pojasnil Erjavec.

"O kadrovskih vprašanjih se nismo pogovarjali"
V zvezi s problematiko ločitve Cerkve od države je Erjavec dejal, da so bile v vladnem mandatu med letoma 2004 in 2008 "želje, da bi se uvedel verouk v šole". S tem se v DeSUS-u ne strinjajo, in če bi bile take pobude, potem po Erjavčevih besedah sodelovanje ni mogoče.

Jasnič: Nisem glasoval proti
Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič je zanikal navedbe nekaterih medijev, da se je na izvršnem odboru stranke, ki je odločal o začetku koalicijskih pogajanj z desnosredinskimi strankami, vzdržal glasovanja oz. glasoval proti. Zatrdil je, da je predlagal zmanjšanje števila članov pogajalske skupine.

Pojasnil je, da na četrtkovem izvršnem odboru stranke niso glasovali z "za ali proti", ali bodo začeli s pogajanji o vstopu v desnosredinsko koalicijo, ampak so se izrekli le o tem, ali kdo tej možnosti nasprotuje. Po njegovih besedah se je proti izrekel en član izvršnega odbora, in to ni bil on.

Pogajanja četverčka, ki je koalicijsko pogodbo parafiral že skoraj pred dvema tednoma, in DeSUS-a bodo potekala do torka. Takrat naj bi pogajalska skupina DeSUS-a o rezultatih pogajanj poročala na seji izvršnega odbora stranke, takoj po seji izvršnega odbora pa naj bi svet stranke odločal o vstopu v desnosredinsko koalicijo.

Končno odločitev o vstopu v Janševo koalicijo bo v torek sprejela tudi Lista Virant.

Znana imena morebitnih ministrov
V javnosti so že zaokrožila imena ministrov morebitne desnosredinske vlade. Dragutin Mate (SDS) naj bi znova prevzel ministrstvo za notranje zadeve, ministrica za delo naj bi bila nekdanja državna sekretarka Romana Tomc (SDS), izobraževanje in kulturo naj bi prevzel evropski poslanec Milan Zver (SDS), ministrstvo za promet in prostor pa naj bi prevzela SDS-ova evroposlanka Romana Jordan Cizelj.

Listi Virant naj bi pripadli ministrstvi za pravosodje in finance, ki naj bi ju prevzela Jani Soršak in Janez Šušteršič. V DeSUS-u naj bi dobili zunanje ministrstvo, ki bi ga vodil Karl Erjavec, in zdravstveno, ki bi ga prevzel Tomaž Gantar.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav naj bi postal minister za gospodarstvo in infrastrukturo, minister za kmetijstvo in okolje naj bi bil poslanec SLS-a in krški župan Franc Bogovič.

Najmanjša parlamentarna stranka NSi naj bi nekdanjega člana uprave Darsa Aleša Hojsa predlagala za ministra za obrambo, Ljudmila Novak pa naj bi bila ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Voljču nenaklonjeni volivci in stranke
Kot je znano, Janković na mandatarskem glasovanju 11. januarja ni prejel zadostne poslanske podpore, zato je predsednik republike Danilo Türk opravil nov krog posvetovanj, po katerem je kot možnost, da bi ga predlagal za kandidata za mandatarja, ponudil finančnika Marka Voljča. V večini parlamentarnih strank predloga niso podprli, najverjetnejša možnost postaja desnosredinska koalicija.

Po javnomnenjski anketi, ki jo je na vzorcu 260 vprašanih za časopis Dnevnik izvedla Ninamedia, se tudi volivci ne strinjajo s predsednikovim predlogom. Skoraj polovici vprašanih (48,5 odstotka) se Voljč ne zdi primeren kandidat za predsednika vlade. Primeren za kandidata za mandatarja se zdi 28,3 odstotka vprašanim.

Gaber in Podobnik o političnem dogajanju
SD upa na čudež
Vse bližje desnosredinski koaliciji