Erjavec je vladi postavil ultimat. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Erjavec je vladi postavil ultimat. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Pravijo da je DeSUS stranka modrih in mi smo dali moder predlog.

Karl Erjavec

Kot je po seji izvršnega odbora (IO) stranke DeSUS povedal njen predsednik Karl Erjavec, močno nasprotujejo zamrznitvi pokojnin in njihovemu usklajevanju po formuli 60 odstotkov z rastjo plač in 40 odstotkov z inflacijo. Zahtevajo, da se pokojnine usklajujejo tako kot letos, se pravi z rastjo plač, umakne naj se tudi polovična zamrznitev rasti pokojnin.
"Če bo vlada te predloge sprejela, potem smo se pripravljeni pogajati o formuli 70-30, vendar ob pogoju, da se pokojnine odmrznejo," je novinarjem povedal Erjavec. V nasprotnem primeru bodo odrekli podporo predlogoma proračuna za leti 2011 in 2012 ter pokojninski reformi, "ne glede na to, kaj se zgodi z našim položajem v koaliciji".
Erjavec zatrjuje, da njihova formula na dolgi rok še vedno zagotavlja vzdržno raven pokojnin, letni strošek proračuna pa bi znašal 35 milijonov evrov. Ali bo vlada njihove zahteve sprejela, Erjavec ne ve, vendar je dejal, da je premier Borut Pahor pokazal pripravljenost za nadaljevanje pogovorov. Na vprašanje, ali so vladi že nakazali svoje zahteve, je predsednik DeSUS-a odgovoril, da je v torek že govoril s finančnim ministrom Francem Križaničem, ta pa mu je dejal, da bo pogledal, kaj se da storiti.
"Upokojenci ne bodo spet nastavili hrbta"
Erjavec je prepričan, da njihove zahteve niso nemogoče, in pri tem opozoril na vse tajkunske zgodbe, ki se dogajajo. "Letos ni bilo plačanih za 300 milijonov evrov prispevkov, rezerve pa so tudi v sivi ekonomiji," je dejal.
Na vprašanje, kako gleda napovedano dokapitalizacijo NLB-ja, je Erjavec dejal, da je žalostno gledati, kaj se dogaja s premoženjem, ki so ga ustvarili naši upokojenci, in je "težko pričakovati, da bodo zopet nastavili hrbet". Zaradi tega tudi ne prepričajo argumenti, da se resno misli z varčevanjem in zdravljenjem javnih financ.

Pravijo da je DeSUS stranka modrih in mi smo dali moder predlog.

Karl Erjavec