Sindikat upokojencev opozarja, da so pokojnine v zadnjih desetih letih več ali manj samo padale. Foto: BoBo
Sindikat upokojencev opozarja, da so pokojnine v zadnjih desetih letih več ali manj samo padale. Foto: BoBo

Vodil sem proizvodnjo metalurgije, litje, kovanje. Veliko je bilo delovnih nesreč, rakavih obolenj, in nihče z oddelka ni dočakal 60 let. Žalostno, ampak tako je.

Konrad Breznik, predsednik Sindikata upokojencev
Konrad Breznik, Sindikat upokojencev
Predsednik Sindikata upokojencev Konrad Breznik je napovedal stopnjevanje sindikalnega pritiska. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Predsednik Sindikata upokojencev Konrad Breznik od vlade želi nadaljevanje dialoga okoli pokojninske reforme. Kljub temu, da je zakon že v parlamentarni proceduri, se to lahko stori z amandmaji in prepreči spremembe, ki bodo udarile predvsem po najnižjih pokojninah in upokojence peljale v revščino, je dejal Breznik na današnji tiskovni konferenci.

Sindikat za 100-odstotno usklajevanje s plačami ...

Predsednik sindikata trdi, da so se pokojnine v zadnjih desetih letih neprestano nižale zaradi izračunskih neusklajenosti med Uradom za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ter Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Leta 2000, pravi Breznik, so pokojnine znašale 72,5 odstotka vrednosti plače, do leta 2005 pa so padle na 66,5 odstotka. Zakaj: Kot primer, Umar je objavil podatek, da je rast plač 6,2 odstotka, na ZPIZ-u pa so za rast uporabili drugačne predpostavke,na podlagi vplačil v pokojn v pokojninsko blagajno.

Nastala naj bi tudi razlika med starimi in novimi upokojenci: "570.000 starim upokojencem bi vzeli 0,6 odstotka pokojnine, da bi okoli 10.000 novim upokojencem pokojnine zvišali za 0,6 odstotka. Kje ostane razlika? V proračunu," se huduje Breznik. Od vlade želi, da ohrani 100-odstotno usklajevanje rasti pokojnin s plačami, je pa namignil, da bi "ob večjih komplikacijah pristali na predlog DeSUS-a za 80-odstotno usklajevanje s plačami in 20 z inflacijo."
... in 24-letno obdobje zajemanja plač za izračun osnove
Za sindikat je nesprejemljiva tudi predlagana 43-letna delovna doba tako za moške, kot za ženske ter 34-letno obdobje zajemanja plač za izračun pokojninske osnove. Prvo bodo dosegli le redki delavci, drugo pa bo pokojnine znižalo za najmanj 13 odstotkov, trdi Breznik, zato predlaga 40 let dobe za moške in 38 za ženske ter 24-letno obdobje za izračun pokojninske osnove.

Manjšanje upliva vpliva zavarovancev v ZPIZ-u?
Sekretar Sindikata upokojencev Miloš Mikolič reformo podpira, "kjer je potrebno, temeljiti pa mora na dolgoročni izvedbi ter pravičnosti, ne pa slabšanju položaja upokojencev". Moti ga predlagano zmanjšanje sestava Sveta v ZPIZ-u, s čimer se manjša vpliv zavarovancev na delovanje zavoda. Nasprotuje predalagani zamrznitvi pokojnin. Meni, da rezerve v sistemu še obstajajo, država da se pogosto odpoveduje prihodkom, kot je recimo državno plačevanje prispevkov vsem duhovnikom.

Semolič: To ni več solidarnost, to je biznis
"Sistem ne sme voditi ljudi v revščino, pokojnine ne smejo biti miloščina, upokojenec ne sme biti socialni podpiranec, to ni pošteno. Za pokojnino je delal in plačeval," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Protestira proti selitvi varstvenega dodatka izven pokojninskega sistema, kjer država "čaka v zasedi", kjer mora prejemnik zastaviti nepremičnine in premoženje: "To ni več solidarnost, to je biznis."
Manjšajo se vdovske pokojnine, kjer je v gospodinjstvih največja revščina, opozarja predsednik sindikata. Kje bodo mladi dobili delo, če se bo starejše sililo v dodatna tri leta delovne dobe, se sprašuje. Ker od zadnjih protestov upokojencev iz politike še ni bilo odziva, Semolič za ponedeljek napoveduje "malo večje demonstracije" pred državnim zborom.

Vodil sem proizvodnjo metalurgije, litje, kovanje. Veliko je bilo delovnih nesreč, rakavih obolenj, in nihče z oddelka ni dočakal 60 let. Žalostno, ampak tako je.

Konrad Breznik, predsednik Sindikata upokojencev