Pokojninske novosti so znova na dnevnem redu ESS-ja na Pahorjevo pobudo. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninske novosti so znova na dnevnem redu ESS-ja na Pahorjevo pobudo. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Minister Svetlik je poudaril, da so sindikatom skušali priti naproti. Foto: MMC RTV SLO

Nekaj let sem bil pri vrhu Olimpa po popularnosti. Od tega država ni imela veliko. Zdaj sem na lestvicah zdrsnil, in to zato, ker dajem tej državi zelo veliko. Dajem vse, kar znam, da bi jo s sodelavci potegnil iz krize.

Borut Pahor
Vlada popušča glede pokojninske reforme?

Ožja skupina Ekonomsko-socialnega sveta je na pobudo premerja Boruta Pahorja znova obravnavala predlog pokojninske reforme, ki je že v zakonodajnem postopku.

Minister Ivan Svetlik je povedal še, da so dali socialnim partnerjem na mizo tudi druge nove predloge. Najprej, da se pri prehodu na 41 oziroma 43 let pokojninske dobe uvede nekoliko bolj postopen prehod. Pri olajšavah glede starosti naj bi se poleg tega upoštevalo vse, ne le tri otroke, a z omejitvijo, da olajšava ne sme iti pod 61 let starosti za ženske in 63 let za moške. Po novem naj bi se upoštevalo tudi obvezno služenje vojaškega roka za moške.

Okrepljeno bo tudi informiranje zavarovancev, ki bodo imeli neposreden vpogled v podatke ZPIZ-a. Ta jim bo letno dolžan poročati o vplačilih prispevkov, vsem nad 58 let pa posredovati tudi izračune predvidene pokojnine.

"Bom eden najmanj popularnih, a najuspešnejših premierjev"
Premier Pahor pa je sestanek opisal kot "veliki finale socialnega dialoga" pred dokončnim sprejemanjem zakona, ki bo pripeljal vzdržno pokojninsko politiko, ki bo zagotavljala višje pokojnine za te, ki so že v pokoju, kot tudi za tiste, ki bodo prej ali slej šli v pokoj. Predlog poleg tega po njegovih besedah zagotavlja medgeneracijsko solidarnost, saj na varno starost zdaj lahko račnajo tudi ti, ki šele stopajo na trg delovne sile. Če ne bi sprejeli nobene odločitve, bi že leta 2021 Slovenija presegla 60 odstotkov maastrichtske meje, začel bi se bankrot države, česar pa ne moremo dopustiti, je poudaril in dodal, da bo "iz tega mandata izšel verjetno kot najboj nepopularen in - upam si reči - kot eden najuspešnejših premierjev".

Vlada je v dveh letih sprejela vrsto odločitev, ki pomenijo napredek v preventivi in pregonu kaznivih dejanj, zlasti tistih, ki so povezani z gospodarskim kriminalom, je po sestanku ESS še poudaril premier Pahor. Prepričan je, da bo ob koncu mandata več reda in zaupanja v pravno državo.

Čas za manjše popravke do petka
Po njegovih besedah so se dogovorili, da do petka do 12. ure vsi navzoči, torej delodajalci in sindikati, ministrstvu za delo pošljejo predlog vsebinskih popravkov, ki pa ne smejo bistveno odstopati od koncepta, sicer ne bodo sprejeti. Zadnjo besedo bo imel minister, v torek pa gredo morebitni amandmaji v državni zbor, je še povedal Pahor.

Predlog septembra v DZ
Vlada je predlog, ki ni usklajen niti med socialnimi partnerji niti v koaliciji, septembra poslala v državni zbor. Ta je prvo obravnavo opravil prejšnji teden, prihodnji teden se ga bo lotil tudi pristojni parlamentarni odbor.

Semolič: Vztrajamo pri napovedi referenduma
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa so poudarili, da so njihove zahteve jasne, to je starostna meja za upokojitev 60 let in največ 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske. "Vlada dobro pozna naše zahteve," je dejal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Zveza vztraja pri napovedi naknadnega zakonodajnega referenduma.

Predsednik Konferederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa meni, da so se sestali prav ob upoštevanju napovedanega referenduma in da gre za nadaljevanje aprila začetega intenzivnega socialnega dialoga.

Vseh sedem sindikalnih central že vseskozi opozarja na nesprejemljivost predloga pokojninske reforme, ki po njihovem mnenju preveč zaostruje pogoje za upokojitev, zaradi podaljšanja obdobja za izračun pokojninske osnove pa utegnejo biti pokojnine ob daljši delovni dejavnosti enake ali celo nižje kot zdaj, menijo.

Delodajalci umaknili podporo vladnemu predlogu
V Združenju delodajalcev Slovenije pa zatrjujejo, da se je vladna stran s predlaganimi spremembami odzvala na zahteve sindikatov, ne pa tudi delodajalcev. Potem ko je bilo besedilo reforme spremenjeno brez njihove vednosti, je združenje svojo podporo predlogu umaknilo. Če bo ostalo z zdajšnjo vsebino, ki med drugim prepoveduje odlog ali delno plačilo prispevkov, ga v združenju ne bodo podprli, je zagotovil sekretar združenja Jože Smole.

Nekaj let sem bil pri vrhu Olimpa po popularnosti. Od tega država ni imela veliko. Zdaj sem na lestvicah zdrsnil, in to zato, ker dajem tej državi zelo veliko. Dajem vse, kar znam, da bi jo s sodelavci potegnil iz krize.

Borut Pahor
Vlada popušča glede pokojninske reforme?