Izvršni odbor DeSUS-a je sprejel odločitev, da bo podprl vladni kompromisni predlog zakona o davku na nepremičninah. Foto: BoBo
Izvršni odbor DeSUS-a je sprejel odločitev, da bo podprl vladni kompromisni predlog zakona o davku na nepremičninah. Foto: BoBo
Ljubljanski župan ni najbolj zadovoljen s predlogom nepremičninskega zakona. Foto: BoBo
Prvak DeSUS-a je izjave vodje misije IMF-a Antonia Spilimberga označil za neresne. Foto: BoBo
DeSUS bo podprl nepremičninski davek
DeSUS sprejel vladni kompromisni predlog

Vladni predlog davka na nepremičnine predvideva, da bi lastniki nepremičnin prihodnje leto plačali 80 odstotkov, 2015 90 odstotkov in 2016 100 odstotkov novih davčnih obveznosti.

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec je že pred začetkom zasedanja izvršnega odbora DeSUS-a povedal, da bo predstavil ta vladni predlog, ki pa se mu zdi neustrezen: "Osebno mislim, da to ni tista odločitev, ki bi omogočila, da bi ljudje lažje prenašali vsa ta bremena. Zlasti če pogledamo banke, kakšne milijarde bodo šle za sanacijo. Tu pa iščemo še zadnji drobiž pri ljudeh."

Zagotavljanje politične stabilnosti
"Kot predsednik demokratične stranke pač sprejemam odločitev izvršnega odbora. Mnenje je bilo, da je treba državi zagotoviti politično stabilnost, ki je ključna, če želimo, da ne bomo imeli še večjih težav," je dejal Erjavec in razložil, da bi bile ob morebitnem padcu vlade ogrožene plače v javnem sektorju in pokojnine, saj naj bi imela država dovolj denarja le še nekje do aprila prihodnje leto, nato pa naj bi bilo potrebno novo zadolževanje.

"V imenu te stabilnosti bomo dali pet glasov za slab zakon," je dejal Erjavec in dodal: "Storil sem vse, kar je bilo v moji moči. Zakon sprva sploh ni predvideval kakšne nižje odmere. Ko je stranka DeSUS opozorila, da bodo obremenitve prevelike, je bil dan predlog o 85-odstotni odmeri v letu 2014. Zdaj je to znižano na 80 odstotkov."

DeSUS pa je tudi dosegel, da bodo upokojenci, ki so upravičeni do varstvenega dodatka, plačevali le 50 odstotkov davka. "Nekaj dosežkov je, vendar to niso dosežki, ki bi zagotavljali varnost socialno najbolj ogroženim," je še opozoril predsednik DeSUS-a in pojasnil, da je imel sestanek z zvezo društev upokojencev in da je bilo tudi njihovo mnenje, da se sprejme vladni kompromisni predlog.

O kompromisnem predlogu razpravlja še koalicija
Sestanka v prostorih PS-ja se je udeležil tudi notranji minister Gregor Virant, ki je napovedal, da bo kompromisno različico podprl tudi DL, saj gre za malenkostno odstopanje od prvotnega vladnega predloga brez bistvenih finančnih posledic.

Ob tem je Virant poudaril, da je nepremičninski davek bistveno boljša rešitev od kriznega davka, ki bi udaril po aktivni, zlasti mladi populaciji.

SLS proti nujnemu postopku
Predsednik SLS-a Franc Bogovič pa je na predsednika DZ-ja Janka Vebra naslovil dopis, v katerem predlaga sklic nujnega sestanka poslanskih skupin v zvezi z davkom na nepremičnine. Bogovič je tudi pozval, da poslanci nujni postopek sprejemanja zakona zavrnejo.

Janković nezadovoljen s predlogom zakona
Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bo nepremičninski davek doživel mnoge pripombe. Kaj bo pomenil za MOL, še ne ve, ker pač še ni jasno, kakšen predlog bo sprejet. Opozoril pa je na primer stavbe Kresija, v katerem bi občina plačala davek za stavbo, ki jo sicer daje v brezplačno uporabo državnim organom.

DeSUS je umaknil svoj predlog
DeSUS je sprva predlagal, da bi prihodnje leto plačevali le 60 odstotkov davka na nepremičnine, kar bi pomenilo izpad 50 milijonov evrov. "Teh 50 milijonov je očitno problem, ni pa problem dati milijardo za sanacijo bank," je povedal Erjavec, ki meni, da je rezerve treba iskati drugje, saj so ljudje že tako ali tako preveč prizadeti.

Kriza ima izvor v bankah
Predsednik DeSUS-a je tudi komentiral ugotovitve misije IMF-a v Sloveniji. Povedal je, da sta se očitno minister za finance Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec "lepo" pogovorila s predstavnikom IMF-a Antoniom Spilimbergom, saj so po Erjavčevem mnenju stvari, o katerih je Spilimbergo govoril, ves čas v zraku.

"S pokojninsko reformo lahko znižamo pokojnine za polovico, vendar ne verjamem, da bomo za to šli iz krize. Problem je v tem, da so nekateri "zafurali" bančni sistem in iz tega je nastala večmilijardna luknja. Nobena pokojninska reforma ne bo rešila tega problema, razen nova delovna mesta. Ki pa jih tudi težko ustvarjamo. Lahko vidimo tudi, da so nekateri proti privatizaciji, proti temu, da bi prišli strateški partnerji. Tisto, kar je včeraj povedal ta Italijan, je smešno. Milijon nepremičnin, milijon lobijev … to je precej neresno od predstavnika IMF-a," je bil Erjavec kritičen do izjav predstavnika IMF-a.

DeSUS bo podprl nepremičninski davek
DeSUS sprejel vladni kompromisni predlog