Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec meni, da vlada nima več nobene vsebine in ne more ničesar več izpeljati, ker je manjšinska in tudi nima več nobene podpore v javnosti. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec meni, da vlada nima več nobene vsebine in ne more ničesar več izpeljati, ker je manjšinska in tudi nima več nobene podpore v javnosti. Foto: BoBo
državni zbor
Ne glede na to, kdo bo predlagan za novega predsednika državnega zbora, bo dobil podporo DeSUS-a, je po sestanku vodstva stranke povedal Erjavec. Foto: BoBo
DeSUS proti zaupnici Pahorju

Odločitev DeSUS-a, da ne podpre nobenega izmed vladnih projektov, torej niti rebalansa niti seznama novih ministrov, ni presenečenje, saj je takšno odločitev predsednik stranke Karl Erjavec napovedoval že kar nekaj časa. Vlada namreč pri proračunu in rebalansu ni upoštevala bistvene DeSUS-ove zahteve, to pa je bilo polovično usklajevanje pokojnin s plačami, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

DeSUS za novega predsednika DZ-ja in za predčasne volitve
Bodo pa poslanci DeSUS-a glasovali za kandidata za novega predsednika državnega zbora, ne glede na to, kdo bo za to funkcijo predlagan. Kot je pojasnil Erjavec, bi v nasprotnem primeru povzročili krizo državnega zbora. Opozoril je še, da predsednik DZ-ja v času odsotnosti nadomešča predsednika republike, zato se jim zdi neustrezno, da kandidata ne bi podprli.

Predsednik DeSUS-a meni, da bo manjšinska vlada v DZ-ju dobila zaupnico, saj je "veliko poslancev, ki se bojijo za svojo prihodnost, in bodo nekateri ob glasovanju preprosto manjkali". Ob tem opozarja, da vlada v DZ-ju nima potrebne podpore, da bi izpeljala določene projekte, tudi če dobi zaupnico. Meni še, da bi bile najprimernejše čimprejšnje predčasne volitve in da lahko edino DeSUS na volitvah premaga SDS in Janeza Janšo.

Predsedstvo SD-ja je razpravljalo o novih petih ministrih
Sešlo se je tudi predsedstvo največje vladne stranke socialnih demokratov. Tema sestanka je bila razprava o imenih za novih pet ministrov in predsednika parlamenta. Dokončen seznam pričakujemo v prihodnjih dneh, v javnosti pa se že pojavljajo različne špekulacije o predlogih za nove ministre. Domnevna kandidata sta tudi nekdanji minister za znanost in tehnologijo in za notranje zadeve, Rado Bohinc, ter Tomaž Orešič, kandidat LDS-a na lanskih županskih volitvah v Mariboru, je poročal časnik Finance.

Bohinc naj bi v načrtovani manjšinski vladi prevzel eno izmed ministrskih mest, in sicer za javno upravo ali notranje zadeve, vendar je sporočil, da ponudbe predsednika vlade Boruta Pahorja niti ni prejel "niti takšne ponudbe ne bi sprejel".

Bohinc pred kratkim ni bil deležen zadostne podpore za ustavnega sodnika, kar naj bi kazalo tudi na to, da ne uživa niti podpore za ministra. Proti Bohincu so se najbolj postavili v SNS-u, katerih glasovi pa so za obstanek Pahorja na položaju predsednika vlade skoraj nenadomestljivi.

Kdo je najprimernejši kandidat za gospodarski resor?
Najresnejši kandidat za gospodarski resor naj bi bil Tomaž Orešič, kandidat LDS-a na lanskih županskih volitvah v Mariboru in direktor londonske družbe EFT za Zahodno Evropo. Informacijo je Orešič potrdil za Požareport. "Namera je skrajno dobra in dejstvo je, da nekdo v tej državi mora sprejeti odgovornost, da spelje skozi energetski zakon in še kaj," je povedal Orešič.

Medtem Jelko Kacin, evropski poslanec in člana sveta LDS-a, predlaga, da bi bilo bolje, da bi Blaž Kavčič razmišljanja o oblikovanju novih "levih" gibanj raje usmeril v bolj pereča vprašanja. "Nisem mandatar, a v tej luči se mi zdi Kavčič prej primeren za morebitnega novega ministra za gospodarstvo. Tam bi s konkretnim ukrepanjem tudi vladi lahko prinesel več podjetnosti in optimizma, ki smo ga tudi kot družba tako zelo potrebni," je pojasnil.


DeSUS proti zaupnici Pahorju