Slovenija je na še eno krizo pripravljena, trdi Pahor. Foto: EPA
Slovenija je na še eno krizo pripravljena, trdi Pahor. Foto: EPA

Pahor je spomnil, da se finančni trgi bojijo možnosti nove recesije letos jeseni, še posebej v Evropi in ZDA. Zaradi te zaskrbljenosti je bilo na borzah minule dni čutiti veliko negotovost, še zdaj pa prihaja tudi do izjemnih nihanj tečajev.

Pahor meni, da utegne biti na podlagi zadnjega razvoja dogodkov morebitna nova recesija sicer krajša in manj globoka kot tista v letih 2008 in 2009, vendar pa bo zaustavila okrevanje gospodarstva.


Glavni znak za to sta umirjanje rasti nemškega gospodarstva in stagnacija francoske ekonomije v drugem četrtletju. To je po Pahorjevih besedah za Slovenijo še posebej pomembno in bo gotovo imelo učinek na slovensko gospodarstvo.
Pahor: Vlada ima jasne naloge
Slovenska vlada se tega, po njegovih besedah, dobro zaveda in se na te izzive pripravlja. Vsi v vladi imajo zelo jasne naloge, povezane z odločnim in pravočasnim prizadevanjem za krepitev konkurenčnosti slovenskega izvoznega sektorja in spodbujanje podjetij, še posebej malih in srednjih, k zaposlovanju, je dejal Pahor.

To bosta po besedah predsednika vlade tudi glavni žarišči ukrepanja vlade.
Drugače kot leta 2008, ko je kriza Slovenijo ujela nepripravljeno, je vlada po Pahorjevih zagotovilih tokrat pripravljena na odločen in učinkovit odziv.