Gantar je svoj odstop z mesta predsednika državnega zbora napovedal, ker je stranka Zares, katere član je, zapustila vladno koalicijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gantar je svoj odstop z mesta predsednika državnega zbora napovedal, ker je stranka Zares, katere član je, zapustila vladno koalicijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Katarina Kresal
Po odstopu Kresalove z mesta notranje ministrice mora Pahor najti kar pet novih ministrov. Foto: BoBo
Vroča politična jesen

Teden je zaznamoval nepreklicni odstop notranje ministrice Katarine Kresal, ki jo je po strmem političnem vzponu vendarle sklatil korupcijski najem stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. O nadaljnjih korakih slovenske politike se je Mojca Pašek za TV Dnevnik pogovarjala z Gantarjem, ki bo v začetku septembra odstopil s položaja predsednika državnega zbora. Do takrat bo moral sklicati še dve izredni seji državnega zbora, tudi tisto, na kateri bodo poslanci odločali o rebalansu proračuna.

Politični sistem in institucije v državi delujejo, pravi poslavljajoči se predsednik državnega zbora. "Gre za neko politično krizo neke določene vlade, ne gre pa v tem trenutku za krizo institucij političnega sistema," meni Gantar.

Izpraznjena mesta zapolniti čim prej
Zato, da bi se vsi dvomi o vladi prekinili, Gantar Pahorju svetuje, da z listo kandidatov za izpraznjena ministrska mesta - po odstopu Kresalove jih je kar pet - pride čim prej. "Jaz bi mu svetoval že septembra - priti s predlogi za vseh pet ministrov oziroma ministric in glasovanje bo pokazalo, ali bo njegova vlada z imenovanjem ministrov, čeprav manjšinska, lahko ostala še neko določeno obdobje, navsezadnje do volitev, ali pa bo neizvolitev teh ministrov pomenila, da gremo na predčasne volitve, mogoče celo še ob koncu leta," pravi Gantar.

Na kandidatno listo ministrov ni nujno, da premier veže tudi zaupnico, saj se bo ta ob glasovanju o ministrih v vsakem primeru zgodila. "Če bi prišlo do predčasnih volitev, mora priti na ustavno nesporen način, kar pomeni, da vlade dejanske nimamo več, da je ni mogoče na novo postaviti in da je treba iti na volitve. Vse druge oblike so po mojem mnenju zelo sporne," je še povedal Gantar.

Gantar, ki bo glede na roke - 24. ali 25. avgusta sklical izredno sejo, na kateri se bodo seznanili z odstopom Kresalove, s 1. septembrom odstopa s položaja predsednika parlamenta. Poslanci se bodo uradno s tem seznanili v začetku septembra na izredni seji, na kateri naj bi sicer potrjevali rebalans proračuna. Dobro bi bilo, da bi na tej izredni seji poslanci že glasovali tudi o predlogu ministrov, je še prepričan Gantar.

Vroča politična jesen