Prvi predsednik stranke DL-ja Gregor Virant je med tistimi, ki zagovarjajo ukinitev ene izmed najmlajših slovenskih strank. Foto: BoBo
Prvi predsednik stranke DL-ja Gregor Virant je med tistimi, ki zagovarjajo ukinitev ene izmed najmlajših slovenskih strank. Foto: BoBo

Če se bodo na kongresu, ki bo 28. novembra, odločili za prenehanje delovanja, bo to prva samoukinitev stranke v Sloveniji.

Predsednik Državljanske liste Bojan Starman pojasnjuje, da so ukinitev predlagali, ker stranka na parlamentarnih volitvah ni dosegla želenega izida. Zbrali so namreč manj kot odstotek glasov. Kakšna bo odločitev članov na kongresu, je težko napovedati, saj so mnenja po besedah Starmana precej deljena.

"Mislim, da je približno pol pol. Eni so zato, da bi nadaljevali, drugi so za samoukinitev, tako da bi začeli na novo," pravi Starman.

Samoukinitev Državljanske liste podpira tudi njen ustanovitelj in prvi predsednik Gregor Virant. Stranka pa bo morala še pred prenehanjem poravnati vse neplačane račune, ki se jih je nabralo za 17 tisoč evrov.

Vodstvo je zato vseh 800 članov pozvalo, naj pomagajo poravnati dolgove s plačilom članarine za letos v znesku 20 evrov oz. z donacijo v poljubnem znesku. Del neplačanih obveznosti pa naj bi pokrili tudi funkcionarji stranke. "Lažje bi pokrili razliko, ki se kaže v tem trenutku, če bi jih več prispevalo manjši znesek kot pa nekateri bistveno večji znesek," dodaja Starman.

Negotova pa je tudi usoda stranke Zares, ki je pred tremi leti izpadla iz parlamenta. Ukinitev Zaresa je maja letos ob svojem odstopu s predsedniškega mesta te stranke predlagal Pavel Gantar, vendar se ideja, kot pravi, takrat ni prijela.

Zares še vedno deluje, sicer v omejenem obsegu v skladu z zmožnostmi. O dokončni usodi stranke se bomo odločili na organih stranke po lokalnih volitvah, pravi sekretar stranke Uroš Gruden.

Lucija Dimnik Rikić, Radio Slovenija