Janša pravi, da je bilo vzdušje na Ekonomsko-socialnem svetu resno. Foto:
Janša pravi, da je bilo vzdušje na Ekonomsko-socialnem svetu resno. Foto:
Pogovor s premierjem Janezom Janšo

Na vprašanje Slavka Bobovnika v Odmevih je Janez Janša najprej spregovoril o odzivu socialnih partnerjev na varčevalne ukrepe, ki jih je vlada predstavila danes. Na pripombo voditelja, da socialni partnerji ukrepov verjetno niso sprejeli z odprtimi rokami, je Janša dejal, da jih tudi vlada ni predstavila s kakšno evforijo: "Je pa bilo vzdušje danes na Ekonomsko-socialnem svetu resno. Vsi socialni partnerji smo se zavedali, da časa ni več in da so potrebne odločitve. Kakšne bodo, pa bo končno znano po usklajevanju, ki bo nekaj časa trajalo."

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora v videoposnetku.

Na vprašanje, ali bomo letos 2. maja delali ali bo to dela prost dan kot vedno doslej, je Janša dejal, da če bo sprememba zakona o praznikih in dela prostih dneh do takrat sprejeta, potem bo 2. maj delovni dan. Takšen bo predlog vlade, kakšen pa bo postopek naprej, kako hitro se bodo ti ukrepi sprejeli, pa ni odvisno samo od vlade, je dejal Janša. "Časa pač ni," je pribil.

Dodal je, da se je prvič v Sloveniji zgodilo, da so socialni partnerji za ukrepe, ki jih je vlada predlagala, izvedeli prvi pol ure po seji vlade, tako da govorice, da je socialni dialog zamrl, v tem primeru ne držijo. "To, kar zdaj delamo, bi morali sprejeti septembra ali oktobra lani, ko smo se ukvarjali z nezaupnico in predčasnimi volitvami. Danes bi se morala vlada skupaj s socialnimi partnerji ukvarjati z vsebino dolgoročnih strukturnih prilagoditev, kar bo tema socialnega sporazuma. Zdaj pa moramo delati oboje naenkrat: gasiti požar in spustiti padalo, zato da zaustavimo padanje in ustvarimo manevrski prostor, da se pogajamo o ključnih stvareh, ki jih bo treba narediti."

O odpravi funkcionarskih privilegijev je dejal, da s tem ne bomo privarčevali stotine milijonov, nekaj deset milijonov pa, in to je velik denar. "Danes je vlada predstavila, zdaj še v obliki pogajalskih izhodišč, 60 ukrepov in vsak od teh ukrepov nekaj doda. Tako da ti milijoni so zelo pomembni, kajti če tukaj ne dobimo denarja in uporabimo te rezerve, potem bodo morali biti rezi bolj boleči kje drugje."

Porabili bomo skoraj milijardo več, kar pomeni, da bomo zadolževanje oz. proračunski primanjkljaj, ki je v zadnjih treh letih znašal okroglih 6 % BDP-ja, znižali na 3 %, kar je tudi soglasna zahteva EU-ja in mednarodnih finančnih institucij, ki nam ta denar posojajo, je dejal Janša. Kljub temu si bomo letos milijardo še izposodili. Zadnja tri leta smo si izposodili 2 milijardi na leto in jih zapravili, ne da bi jih ustvarili. Letos eno milijardo. "Če bomo zelo disciplinirani, bomo do leta 2015 približno uravnotežili proračun in s tem rešili socialno državo."

Na vprašanje, ali je 14 dni dovolj za socialni dialog, je Janša odgovoril, da je vlada ustanovila pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki se bodo začela jutri. Tudi drugi sindikati bodo dobili vse gradivo jutri. Naslednji petek naj bi že bila znana prva ocena, kaj bo treba uskladiti. Rebalans proračuna je treba sprejeti do konca aprila. 11. maja bo Evropska komisija ocenjevala države članice in če ukrepi ne bodo sprejeti, bo ocena negativna, kar bo vplivalo na ceno zadolževanja.

Pogovor s premierjem Janezom Janšo